Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Γιατί κάποιοι άνθρωποι αργούν να γεράσουν και άλλοι φαίνονται πρόωρα γερασμένοι

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η βιολογική και η χρονολογική ηλικία ενός ανθρώπου μπορεί να εμφανίζει σημαντική απόκλιση, με αποτέλεσμα κάποιοι να φαίνονται πρόωρα γερασμένοι και άλλοι, παρόλο που τα χρόνια περνάνε, να μη λένε να γεράσουν.

Η μελέτη δείχνει ότι έως την ηλικία των 45 ετών οι άνθρωποι στους οποίους το βιολογικό «ρολόι» τρέχει πιο γρήγορα είναι πιθανότερο να νιώθουν, να λειτουργούν και να φαίνονται πιο μεγάλοι από την πραγματική (χρονολογική) ηλικία τους. Και τα πρώτα σημάδια της πρόωρης γήρανσης είναι συχνά ορατά, ήδη, από τα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάξγουελ Έλιοτ του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνα, ανέλυσαν στοιχεία για 1.037 ανθρώπους, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν από τη γέννησή τους (το ίδιο έτος) μέχρι που έφθασαν στην ηλικία των 45 ετών. Ο ρυθμός βιολογικής γήρανσης βρέθηκε να ξεκινά μόλις στα 26 τους, με βάση μία σειρά από 19 βιοδείκτες (λίπος σώματος, λειτουργία καρδιάς και πνευμόνων, δείκτες φλεγμονής στο αίμα, υγεία δοντιών, μεταβολισμός κ.ά.).

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr


Πηγή