Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Γιατί οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν να δίνουν πρωτότυπα ονόματα στα παιδιά τους

Πολλά ζευγάρια αναζητούν για το παιδί τους ένα πρωτότυπο και ξεχωριστό όνομα καθώς δεν θέλουν ή δεν τους αρέσει το όνομα των γονιών τους, των παππούδων τους ή άλλων συγγενικών προσώπων.

Επιθυμούν το όνομα να ταιριάζει με την προσωπικότητα (;) του παιδιού ή να είναι εύηχο ακόμα και παράξενο.

Ωστόσο,η συγγραφέας Alessia Santoro, σε άρθρο της στο POPSUGAR, προτρέπει τους γονείς να το σκεφτούν πολύ σοβαρά πριν δώσουν στο παιδί τους ένα «μοναδικό» όνομα. Παραθέτει μάλιστα τη προσωπική της μαρτυρία- εμπειρία, λέγοντας ότι ελάχιστοι άνθρωποι μέχρι σήμερα έχει προσφέρει σωστά το όνομά της. «Κάθε φορά που κάποιος λέει σωστά το όνομά μου, μένω έκπληκτη, γιατί συμβαίνει ελάχιστες φορές», γράφει μεταξύ άλλων η Alessia. 

Εξηγεί λοιπόν το γιατί οι γονείς πρέπει να σκεφτούν καλά πριν αποφασίσουν να δώσουν στο παιδί τους ένα «ξεχωριστό» όνομα. «Το όνομα του παιδιού πάει «χέρι- χέρι» με την ταυτότητά του. Το ακολουθεί για όλη του τη ζωή. Από τις πρώτες τάξεις του σχολείου μέχρι τα βαθιά γεράματά του. Ένα δύσκολο ή περίεργο όνομα μπορεί ν’ αποτελέσει αφορμή για πειράγματα, παρατσούκλια και να δημιουργήσει ανασφάλεια και άγχος στο παιδί. Ακόμα θυμάμαι την πρώτη ημέρα στο σχολείο, όταν χρειάστηκα να διορθώσω τη δασκάλα μου μπροστά σε όλη την τάξη, για το λάθος που έκανε μπερδεύοντας το όνομά μου με εκείνο του προπονητή ποδοσφαίρου που είχαμε στο σχολείο.»

Και συνεχίζει: «Αυτό και πολλά ακόμα περιστατικά μ΄έκαναν να πιστεύω ότι κανείς δεν ενδιαφερόταν για τα συναισθήματά μου, για το πώς ένοιωθα κάθε φορά που με φώναζαν με διαφορετικό ή λάθος τρόπο.»

Με βάση την εμπειρία της η Alessia προτρέπει τους γονείς όταν σκέφτονται ένα μοναδικό όνομα, να σκέφτονται και το μέλλον. Γράφεται εύκολα το όνομα; Μπορούν να το προφέρουν χωρίς δυσκολία; Μπορούν οι άνθρωποι να το καταλάβουν αφού το ακούσουν μια φορά; Γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι να το γράφουν χωρίς να τους ρωτήσουν;

Αν απαντήσουν με ειλικρίνεια σε αυτές τις ερωτήσεις θα γνωρίζουν οι γονείς αν η επιλογή του ονόματος του παιδιού τους  είναι σωστή.


Πηγή