Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Γιατί πρέπει να απαντάτε σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών σας

Τα παιδιά που ενθαρρύνονται να κάνουν ερωτήσεις και τους δίνονται απαντήσεις θεωρούν δεδομένο ότι οι γονείς τους θα τα ακούν με προσοχή.

Τα παιδιά αυτά, όταν μεγαλώσουν είναι πιο ευτυχισμένα και λιγότερο αυταρχικά από τα παιδιά που οι γονείς τους αγνοούν τις ερωτήσεις τους και σπάνια τους δίνουν απαντήσεις.

Οι γονείς που προσέχουν τι λέει το παιδί τους του δείχνουν ότι το θεωρούν ένα άτομο που έχει κάτι αξιόλογο να πει. Αν η οικογένειά σας πιστεύει σε αυτόν τον ελεύθερο και ανοιχτό τρόπο και λειτουργεί έτσι, θα αποτελεί μια πολύ πιο ετυχισμένη μονάδα.

Τα πρώτα χρόνια, το παιδί σας θεωρεί παντογνώστη και είναι φυσικό να στρέφεται σε εσάς για συμβουλές πάνω στα περισσότερα θέματα. Αν παραμείνετε προσιτή και δέχεστε ευχάριστα τις ερωτήσεις του, το παιδί θα μεγαλώσει με τη σιγουριά ότι μπορεί να σας μιλά για τα πάντα. Αν αποθαρρυνθεί όταν είναι μικρό και αυθόρμητο, απλώς θα χειροτερεύουν οι αναστολές του όσο μεγαλώνει. Αν θέλετε να σας εμπιστεύεται το παιδί σας, πρέπει να διατηρήσετε πάση θυσία ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους.

Μην αποφεύγετε να απαντάτε στις ερωτήσεις του, ακόμη και αν σας φέρνουν σε δύσκολη θέση. Αν ανησυχείτε για το πότε πρέπει να μιλήσετε στο παιδί σας για το σεξ, η απάντηση είναι την πρώτη φορά που θα σας ρωτήσει σχετικά.

Στην περιέργεια του παιδιού να ανταποκρίνεστε πάντα με προθυμία και ειλικρίνεια. Είναι πολύ καλύτερο να μάθει για το σεξ με έναν ακριβή, πεζό τρόπο παρά με λαθραίο, μελοδραματικό τρόπο από φίλους, που μπορεί άλλωστε να του δώσουν και κάποιες λάθος πληροφορίες.

Από 3 ετών περίπου και μετά, το παιδί μπορεί να αντιμετωπίσει την αλήθεια με το σεξ, αν και μέχρι να γίνει 6-7 ετών δεν μπορεί να κατανοήσει τη μηχανική του. Μιλήστε στα παιδιά για την γονιμοποίηση, τη σύλληψη, την ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα και τον τοκετό. Όλες οι συζητήσεις για το σεξ πρέπει να περιλαμβάνουν τις διαστάσεις της αγάπης, του ενδιαφέροντος και των ευθυνών που συνεπάγονται οι στενές σχέσεις.


Πηγή