Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Γιατί πρέπει να αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν ακόμη και με το φαγητό τους

Θέλετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν νέα φαγητά; Επιτρέψτε τους να χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους όταν τρώνε, ακόμα κι αν δημιουργήσουν ακαταστασία.

Το «μην παίζεις με το φαγητό σου» είναι τόσο παλιός κανόνας όσο και το «Μην μασάς με το στόμα ανοιχτό». Αλλά μπορεί να θέλετε να ξανασκεφτείτε αυτήν την πολιτική, ειδικά για παιδιά που δεν τρώνε τα πάντα και είναι πολύ δύσκολα στο φαγητό. Το να αφήνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους για να εξερευνήσουν νέες τροφές, τους δίνει θετικές διατροφικές εμπειρίες και τα ενθαρρύνει (ναι, ναι τα ενθαρρύνει) τελικά να γευτούν φαγητά για τα οποία είναι δύσπιστα.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Public Health Nutrition, ερευνητές από τη Φινλανδία περιγράφουν προγράμματα «παιδείας με βάση τις αισθήσεις» που είναι κοινά στα νηπιαγωγεία εκεί. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως προετοιμασία σαλάτας, καλλιέργεια λαχανικών σε έναν κήπο ή στο περβάζι, εκδρομές για να μαζέψουν μούρα και συμμετοχή σε «συνεδρίες αισθήσεων» όπου τα παιδιά αγγίζουν, ακούν, γεύονται και μυρίζουν διαφορετικά είδη φαγητού — και μετά μοιράζονται τις εμπειρίες τους το ένα με το άλλο. 

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που συμμετείχαν σε αυτή τη διατροφική εκπαίδευση επέλεξαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά από έναν μπουφέ σε σύγκριση με άλλα παιδιά. Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η εκπαίδευση με βάση τις αισθήσεις βοηθά τα παιδιά να εξερευνήσουν το φαγητό και με τις πέντε αισθήσεις τους και ενσταλάζει τη χαρά του φαγητού.

Είναι απολύτως λογικό, λέει η Melanie Potock, συγγραφέας του Adventures in Veggieland. «Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά να αισθάνονται άνετα να δοκιμάζουν νέα τρόφιμα είναι μέσω του παιχνιδιού με το φαγητό, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να εξερευνήσουν όλες τις αισθητηριακές ιδιότητες του φαγητού που πρόκειται να βάλουν τελικά στο στόμα τους. Αυτό σημαίνει δηλαδή να μαθαίνεις με όλες τις αισθήσεις και όχι μόνο με την όραση».

Λοιπόν, πώς μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας αυτό το είδος διατροφικής εκπαίδευσης στο σπίτι; Για αρχή, αφήστε τα παιδιά να σας βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων. Θα μάθουν πώς είναι η υφή των τροφίμων, θα τα μυρίζουν και πώς ακούγονται όταν κόβονται ή μαγειρεύονται. Ακόμα κι αν δεν δοκιμάζουν το συγκεκριμένο φαγητό, αυτό είναι πολύτιμο πράγμα για εκείνα.

Οι χειροτεχνίες τροφίμων είναι ένας άλλος διασκεδαστικός τρόπος για να διδάξετε τα παιδιά για το φαγητό. (Και οι δραστηριότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για σνακ!)

Κόψτε λαχανικά και φρούτα και φτιάξτε ζητήστε τους να φτιάξουν όμορφες φατσούλες που στο τέλος θα φάνε. Δείξτε τους τις παρακάτω φωτογραφίες και ζητήστε τους να φτιάξουν αυτή που τους αρέσει περισσότερο. Πού ξέρετε; Ίσως να δουν το φυστικοβούτυρο, το σέλερι, τις φράουλες ή την μπανάνα με άλλο μάτι.

πηγή: parents.com


Πηγή