Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Γιατί πρέπει να βάλετε το μπρόκολο στη διατροφή των παιδιών σας

Σημείωση: Ακόμη και αν τα παιδιά σας απεχθάνονται το μπρόκολο θα πρέπει να βρείτε τρόπους να τα εντάξετε στη διατροφή τους και το γιατί θα το μάθετε αμέσως.

Το μπρόκολο είναι ένα είδος λάχανου και προέρχεται από το άγριο λάχανο μετά από συνεχείς καλλιέργειες που είχαν βάση την εξέλιξη των ταξιανθιών.

Πρόκειται λοιπόν για ένα νόστιμο πράσινο λαχανικό γεμάτο με πολλά θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό άλλωστε και το συνιστούν αρκετοί γιατροί και διατροφολόγοι στη διατροφοί. Γνωρίζετε όμως γιατί είναι εξίσου καλό για τα παιδιά;

Σήμερα σε αυτό το άρθρο θα μάθετε τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά σας πρέπει να βάλουν το μπρόκολο στο διατροφικό τους πρόγραμμα.

Τα οφέλη του μπρόκολου στα παιδιά

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, ινδόλη-3-καρβινόλη, σουλφοραφάνη, καμφερόλη, κουερσετίνη, σίδηρο, βιταμίνες Α, C, Κ1, Β1, Β6, Ε, φολικό οξύ, μαγνήσιο, σελήνιο, χρώμιο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο, καθώς και σε φυτικές ίνες.

Περιέχει επίσης σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες σε μικρότερη ποσότητα. Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα του, τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητά του σε όλα τα παραπάνω συστατικά.

Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση 3-4 μερίδων σταυρανθών λαχανικών την εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα το μπρόκολο…

  • Ενισχύει τo ανοσοποιητικό: Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
  • Ωφελεί την καρδιά: Τα κραμβοειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική τους σύνθεση.
  • Είναι φιλικό για το στομάχι: Η σουλφοραφάνη που περιέχει συνδέεται με την καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που ενοχοποιείται για πεπτικό έλκος. Έχει επίσης ισχυρή δράση κατά των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών.
  • Ωφελεί την όραση: Το μπρόκολο, όπως και το σπανάκι, έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο προβλημάτων της όρασης.
  • Θεωρείται κορυφαία αντικαρκινική τροφή: Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ουσίες όπως η σουλφοραφάνη, οι ινδόλες και τα καροτενοειδή.

Είδη μπρόκολου

Όπως πολλά λαχανικά, έτσι και το μπρόκολο έχει πολλές ποικιλίες με διαφορετική γεύση. Εσείς στο εμπόριο θα συναντήσετε πιο συχνά αυτές τις τρεις ποικιλίες:

Μπρόκολο Calabrese

mprokolo kai paidia 1

Μωβ μπρόκολο

mprokolo kai paidia 3

Μπρόκολο romanesco

mprokolo kai paidia 4

Συνταγή για να το σερβίρετε στα παιδιά σας

Ένας νόστιμος και λαχταριστός τρόπος για να σερβίρετε το μπρόκολο στα παιδιά σας είναι το smoothie.

Και επειδή σίγουρα θα αναρωτιέστε αν το smoothie μυρίζει ή όχι μπρόκολο, σας λέμε με σιγουριά ότι δεν μυρίζει και δεν θυμίζει σε γεύση καθόλου το μπρόκολο.

smoothie me mprokolo gia paidia

Υλικά:

  • 1/2 κούπα ωμό μπρόκολο
  • 1 μπανάνα (κομμένη σε κομμάτια και κατεψυγμένη)
  • 1 κούπα μάνγκο (κομμένα σε κομμάτια και κατεψυγμένα)
  • 2/4 κούπας φράουλες
  • 1/2 κούπα baby σπανάκι
  • 1 κούπα χυμό ανανά ή γάλα αμυγδάλου
  • 3/4 κούπας νερό

Πώς θα το φτιάξετε:

Βάλτε σε ένα μπλέντερ όλα τα υλικά και πολτοποιήστε τα. Σερβίρετε σε ένα ποτήρι και δώστε στο παιδί σας να πιει αυτό το λαχταριστό smoothie είτε το πρωί πριν το σχολείο, είτε το απόγευμα.

πηγές: Onmed.gr / gardenloka.com


Πηγή