Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Γιατί τα μωρά κοιμούνται με ανοιχτό το στόμα;

Τα νεογέννητα μωρά αναπνέουν ως επί το πλείστον μέσω της μύτης τους εκτός εάν υπάρχει ρινική απόφραξη.

Η αναπνοή με ανοιχτό το στόμα δεν προκαλεί λόγο ανησυχίας εφόσον διαρκεί για σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, έρευνα που έγινε έδειξε, ότι τα μωρά που κοιμούνται με το στόμα ανοιχτό μπορεί να αναπτύξουν διαταραχές ύπνου, προβλήματα συμπεριφοράς και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την στοματική κοιλότητα.

Γι΄αυτό είναι ζωτικής σημασίας να εξακριβώσετε γιατί το μωρό σας κοιμάται με το στόμα ανοιχτό  αν δεν είναι παροδικό περιστατικό.

Τι προκαλεί τον ύπνο του νεογέννητου με ανοιχτό το στόμα;

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο το μωρό αναπνέει με το στόμα είναι η απόφραξη των ρινικών διόδων και των αεραγωγών λόγω κοινού κρυολογήματος ή ασθένειας. Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι οι εξής:

Βλέννα

Η βλέννα που έχει συσσωρευτεί στη μύτη του μωρού μπλοκάρει τα ρουθούνια καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Ετσι, το μωρό ενστικτωδώς αρχίζει να αναπνέει από το στόμα. Βλέννα μπορεί να συσσωρευτεί επίσης λόγω κρυολογήματος ή αλλεργικής αντίδρασης σε κάτι που υπάρχει στο περιβάλλον.

Άπνοια ύπνου

Είναι μια διαταραχή όπου οι αεραγωγοί (άνω) μπλοκάρονται για διάφορους λόγους όπως πρησμένα αδενοειδή, μόλυνση διευρυμένων αμυγδαλών. Σε αυτή αυτές τις περιπτώσεις, το μωρό μπορεί να ροχαλίζει, να έχει ακανόνιστη αναπνοή, να αναπνέει από το στόμα ή να έχει ανήσυχο ύπνο.

upnos neogennhtou

Αποκλινόμενο ρινικό διάφραγμα

Το ρινικό διάφραγμα είναι ένα λεπτό τοίχωμα ιστού που χωρίζει τις ρινικές διόδους. Όταν αυτό το διάφραγμα παραμορφώνεται ή μετατοπίζεται στη μία πλευρά, καθιστά δύσκολη την αναπνοή από τη μύτη. Η απόκλιση του ρινικού διαφράγματος μπορεί να συμβεί στο στάδιο που σχηματίζεται το έμβρυο. Αυτό γενικά προκαλεί μια ανωμαλία του χόνδρου και του οστού, που σχηματίζει το ρινικό διάφραγμα. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που μπορεί το μωρό να αναπνέει από τη μύτη.

Αλλεργίες

Το μωρό μπορεί να αναπτύξει εύκολα αλλεργίες λόγω της υπερβολικής παραγωγής βλέννας μπλοκάροντας τις ρινικές διόδους.

Κοντός χαλινός

Τα νεογέννητα με περιορισμένη κίνηση της γλώσσας δυσκολεύονται στο πιπίλισμα. Αυτή η ανωμαλία έχει ως αποτέλεσμα την αναπνοή από το στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου και μπορεί επίσης να κάνει τον θηλασμό δύσκολο.

Επιδράσεις του βρεφικού ύπνου με ανοιχτό στόμα

Αφυδατωμένα χείλη και στόμα

Το σάλιο εξατμίζεται γρήγορα όταν κάποιος αναπνέει από το στόμα και προκαλεί ξηρότητα των χειλιών και του στόματος.

Επιδεινώνει το άσθμα

Η αναπνοή από το στόμα μπορεί να προκαλέσει την είσοδο αλλεργιογόνων στους πνεύμονες επιδεινώνοντας τον κίνδυνο επιδείνωσης τους άσθματος σε βρέφη που ήδη ταλαιπωρούνται από αυτό.

ipnos morou

Εξώθηση γλώσσας

Τα μωρά που αναπνέουν συνεχώς από το στόμα τείνουν να φέρνουν τη γλώσσα στα μπροστινά δόντια. Η επανειλημμένη αναπνοή από το στόμα θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη γλώσσα και τους μύες του στόματος, προκαλώντας προβλήματα όπως η αδυναμία να μασήσει το φαγητό , διαταραχές ομιλίας, ακανόνιστη στάση του στόματος και στραβά δόντια.

Αλλαγές στα χαρακτηριστικά του προσώπου

Η αναπνοή από το στόμα παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των μυών του προσώπου, των μυών της γνάθου και του στόματος. Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει δομικές αλλαγές στο πρόσωπο.

Πηγή: parenting.firstcry.com


Πηγή