Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Γιατί τα μωρά λένε πρώτα μαμά και μπαμπά από οποιαδήποτε άλλη λέξη;

Συνήθως η πρώτη λέξη που λένε τα μωρά είναι «μαμά» ή «μπαμπά» .

Η ομιλία απαιτεί τον συντονισμό σχεδόν 70 διαφορετικών μυών και τμημάτων του σώματος, γι’ αυτό και τα μωρά συνήθως αρχίζουν να βγάζουν τις πρώτες ακατάληπτες «λέξεις» στην ηλικία των επτά ή οκτώ μηνών.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης της πρώτης λέξης, μιας και τα παιδιά λένε αυτά που βλέπουν περισσότερο. Η μελέτη αναφέρει πως τα πρώτα λόγια του μωρού συνδέονται με τις οπτικές ενδείξεις και όχι με αυτά που τους λένε γονείς και συγγενείς. Το γεγονός, δηλαδή, πως βλέπουν συνέχεια την μητέρα τους, τα κάνει να λένε πιο εύκολα «μαμά».

Η οπτική μνήμη είναι το άλμα από το σημείο, που τα παιδιά προσπαθούν να συνδέσουν λέξεις με αντικείμενα. Αυτό σημαίνει πως εάν το μωρό βλέπει ξανά και ξανά ένα μπουκάλι, είναι πιο πιθανό να το αναγνωρίσει και να επισυνάψει μία λέξη γι’ αυτό.

Οι ερευνητές προχώρησαν τόσο την έρευνα, που έβαλαν στα κεφάλια των μωρών κάμερες, για να διαπιστώσουν πώς βλέπουν τον κόσμο. Αυτό που κατάλαβαν είναι πως τα μωρά βλέπουν λιγότερα από αυτά που οι γονείς νομίζουν, με αποτέλεσμα να ονομάζουν ανθρώπους πιο εύκολα απ’ ότι αντικείμενα.


Πηγή