Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Γιατί τα μωρά μέχρι έξι μηνών δεν κάνει να πίνουν νερό

Πολλές μαμάδες με νεογέννητα, διερωτώνται γιατί να μην δώσουν λίγο νεράκι στο μωρό τους για να δροσιστεί.

Όμως, σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα μωρά δεν χρειάζονται το νερό για να δροσιστούν. Σύμφωνα με μελέτη του δημοσίευσε η NHS Greater Glasgow and Clyde, το μητρικό γάλα είναι εξαιρετικό πλούσιο σε νερό με χαμηλή συγκέντρωση ηλεκτρολυτών. Αυτό σημαίνει ότι το μητρικό γάλα μπορεί να ενυδατώσει επαρκώς το μωρό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Μέχρι και έξι μηνών, τα βρέφη χρειάζονται περίπου 0,7 λίτρα νερού και από έως 12 μηνών, η ανάγκη αυτή αυξάνεται σε περίπου 0,9 λίτρα.

Γι΄αυτό και οι παιδίατροι συνιστούν στις μητέρες να ξεκινήσουν να δίνουν νερό στα μωρά μόλις γίνουν έξι μηνών. Τότε ξεκινούν και την εισαγωγή στέρεων τροφών στη διατροφή τους.

Τα βρέφη έως έξι μηνών, εκτός από το μητρικό γάλα, λαμβάνουν το νερό και μέσα από το συμπλήρωμα γάλατος που μπορεί να πίνουν, ενώ τα παιδιά από 6-12 μηνών μπορούν να πάρουν νερό από το μητρικό γάλα, τους χυμούς και τα στερεά τρόφιμα που αρχίζουν σιγά σιγά να μπαίνουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα διατροφής.

Γιατί δεν πρέπει να πίνει νερό το μωρό κάτω των 6 μηνών

Έρευνες που έχουν δημοσιευτεί συνιστούν τις μητέρες να μην δίνουν καθόλου νερό στα μωρά κάτω των 6 μηνών καθώς:

Επηρεάζει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Το νερό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού του μωρού να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά του μητρικού γάλακτος ή του εμπορίου. Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και να αυξήσει τα επίπεδα της χολερυθρίνης.

Μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση

Το πολύ νερό μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που γίνεται αντιληπτή από την αλλαγή της θερμοκρασίας του σώματος και τις επιληπτικές κρίσεις.

Μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Παιδικού Κέντρου Johns Hopkins στις ΗΠΑ, βρέφη ηλικίας κάτω των έξι μηνών δεν πρέπει δεν πίνουν νερό γιατί τα νεφρά τους δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο οργανισμός να αποβάλει το νερό από το σώμα. Η αυξημένη ποσότητα νερού μπορεί να «διεγείρει» τα νεφρά να ξεπλύνει το νάτριο και τους ηλεκτρολύτες, προκαλώντας αφυδάτωση.

Επηρεάζει την όρεξη για το μητρικό γάλα

Όταν το βρέφος έχει πιει νερό, το στομαχάκι του έχει γεμίσει και δεν έχει όρεξη να πιει μητρικό γάλα.

Οι ειδικοί λένε πως και το γάλα που πίνουν τα μωρά κάτω των έξι μηνών δεν θα πρέπει να είναι πολύ αραιό -να έχει δηλαδή πολύ νερό- ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται και τα «παιδιατρικά» ροφήματα που περιέχουν ηλεκτρολύτες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

 


Πηγή