Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Γιατί τα νεογέννητα φτερνίζονται τόσο συχνά;

Οι πρώτες μέρες με το νεογέννητο στο σπίτι είναι αρκετά ιδιαίτερες. Προσπαθείτε να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα, ενώ τα άγχη και οι ανησυχίες είναι πολλές και είναι απόλυτα λογικό.

Τρώει όσο πρέπει το μωρό; Κοιμάται πολύ ή λίγο; Γιατί βήχει; Γιατί φτερνίζεται συνέχεια; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν τους νέους γονείς.

Το φτέρνισμα είναι αρκετά συχνό στα νεογέννητα, τόσο συχνό που πολλοί γονείς αναρωτιούνται εάν το μωρό έχει κρυολογήσει.

Γιατί φτερνίζονται τόσο συχνά τα νεογέννητα;

Αρχικά, πρέπει να πούμε ότι το φτέρνισμα είναι μία υγιής αντίδραση του μωρού που υποδηλώνει ότι το νευρικό του σύστημα δουλεύει σωστά.

Οι λόγοι για το τόσο συχνά φτέρνισμα του νεογέννητου ποικίλουν. Τα μωρά, όπως και οι ενήλικες, φτερνίζονται όταν ερεθίζονται οι ρινικές δίοδοι. Τα νεογέννητα ωστόσο, έχουν μικρότερες ρινικές διόδους από ό,τι οι ενήλικες, οι οποίες μπορεί να φράξουν πιο εύκολα για αυτό και φτερνίζονται πιο συχνά ώστε να τις καθαρίσουν από οτιδήποτε όπως το μητρικό γάλα, τη βλέννα ή ακόμα και τη σκόνη που αιωρείται στον αέρα.

Επιπλέον, τα νεογέννητα αναπνέουν κυρίως από το στόμα και το φτέρνισμα είναι κομμάτι της ανάπτυξής τους, καθώς σταδιακά προσαρμόζονται στην αναπνοή μέσω της μύτης.

Τέλος, τα νεογέννητα έχουν ακόμα πολύ αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και το φτέρνισμα είναι αυτό που τα προστατεύει από την εισβολή μικροβίων και σωματιδίων μέσω των ρινικών διόδων.

Εάν λοιπόν έχετε κι εσείς ένα νεογέννητο στο σπίτι και φτερνίζεται ουκ ολίγες φορές μέσα στη μέρα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, παρά μόνο εάν το φτέρνισμα, συνοδεύεται από πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή και βήχα.

Πηγή: www.healthline.com


Πηγή