Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Γιατί τα παιδιά που περπατάνε νωρίς έχουν πιο γερά οστά

Τα μωρά που περπατάνε σχετικά νωρίς επιδεικνύοντας έντονη κινητικότητα, αποκτούν γερά οστά ως ενήλικες.

Ο λόγος είναι ότι οι μυς του παιδιού αποκτούν μεγαλύτερη δύναμη με αποτέλεσμα και τα οστά του να γίνουν πιο γερά. Στα παραπάνω ευρήματα κατέληξε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Bone and Mineral Research και εκτιμάται ότι βοηθήσει μελλοντικά στη πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η έρευνα διεξήχθη από ερευνητές των πανεπιστημίων Manchester και το Bristol, με επικεφαλής τον καθηγητή Alex Ireland.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.327 άνδρες και γυναίκες που είχαν γεννηθεί στη δεκαετία του 1990 και αξιολόγησαν στοιχεία για την κινητικότητα των ατόμων αυτών στην ηλικία των 18 μηνών αλλά και την κατάσταση των οστών τους στην ηλικία των 17 ετών. Όπως αποδείχθηκε, όσα παιδιά περπατούσαν στην ηλικία των 18 μηνών και ειδικά τα αγόρια, είχαν πιο γερά οστά στην εφηβεία.

Σε παλαιότερη μελέτη του ίδιου καθηγητή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Bone το 2014, έδειξε ότι τα μωρά που άρχισαν να περπατούν νωρίτερα μπορούσαν να έχουν μέχρι και 40% μεγαλύτερη οστική μάζα στο οστό της κνήμης τους σε σύγκριση με τα παιδιά που ακόμη μπουσουλούσαν στην ηλικία των 15 μηνών.

Ο ίδιος ερμηνεύει τα ευρήματα ως εξής: «Πιστεύουμε ότι οι δυνατοί μύες μπορούν να δυναμώσουν τα κόκαλα γιατί εφαρμόζονται μεγαλύτερες δυνάμεις πάνω τους καθώς περπατάμε, τρέχουμε ή πηδάμε, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση των οστών καθώς μεγαλώνουμε.»


Πηγή