Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Γιατί το μωρό αρνείται να θηλάσει

Πολλά νεογέννητα αρνούνται να θηλάσουν ενώ συχνά και τα μεγαλύτερα μωρά που θήλαζαν κανονικά για εβδομάδες, μπορεί ξαφνικά να σταματήσουν.

Γιατί τα νεογνά αρνούνται να θηλάσουν

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ένα μωρό δεν θέλει το στήθος. Οι περισσότεροι μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη δική σας υπομονή και προσπάθεια.

Δεν πιάνει σωστά τις θηλές 

Ο τρόπος με τον οποίο το στόμα του μωρού προσκολλάται στο στήθος σας όταν θηλάζει ονομάζεται μάνδαλο . Εάν λοιπόν το μωρό δεν πιάσει σωστά το στήθος, ο θηλασμός δεν θα είναι αποτελεσματικός καθώς δεν θα μπορεί να αφαιρέσει το γάλα από το στήθος σας. Καθώς το μωρό θα είναι πεινασμένο  η προσπάθεια να θηλάσει θα είναι πιο δύσκολη και μπορεί να αρχίσει να αρνείται εντελώς το στήθος. Επομένως είναι σημαντικό να μάθει από την αρχή το μωρό να πιάνει σωστά τη θηλή.

Το μωρό είναι πρόωρο

Ισως να μην μπορείτε να θηλάσετε εάν το μωρό σας γεννηθεί πρόωρα και χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο. Αλλά ακόμα κι αν αρχίσει το θηλασμό, θα χρειαστείτε λίγο χρόνο… Τα πρόωρα μωρά έχουν μικρό στοματάκι, και ίσως να μη μπορεί να κολλήσει στο στήθος σας έως ότου γίνει λίγο μεγαλύτερο.

Έχετε επίπεδες ή ανεστραμμένες θηλές

Τα περισσότερα μωρά μπορούν να θηλάσουν καλά ακόμη και σε επίπεδες ή ανεστραμμένες θηλές . Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δύσκολο για το μωρό να κολλήσει στο στήθος. Εάν νομίζετε ότι αυτό οφείλεται στις θηλές σας, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διορθώσετε επιτυχώς τις επίπεδες ή ανεστραμμένες θηλές και να καταστήσετε δυνατή τη γαλουχία.

Υπάρχει καθυστέρηση στην παραγωγή μητρικού γάλακτος

Αρκετές μητέρες έχουν καθυστέρηση στην παραγωγή γάλακτος. Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να είναι απογοητευτική για εσάς και το νεογέννητο. Και όταν ένα νεογέννητο απογοητευτεί, μπορεί να αρχίσει να αρνείται το στήθος. Όμως, μην αποθαρρύνεστε. Βάλτε το μωρό στο στήθος όσο το δυνατόν συχνότερα και εάν πρέπει να συμπληρώσετε το γάλα με φόρμουλα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μην αισθάνεστε ένοχες.

Το μωρό σας κοιμάται

Τα νεογνά τείνουν να κοιμούνται τις περισσότερες ώρες. Και, φυσικά, εάν το μωρό σας κοιμάται , δεν θηλάζει. Για να ξυπνήσετε το μικρό σας, μπορείτε να τρίψετε τα πόδια ή την πλάτη του, να αλλάξετε την πάνα του πριν ή κατά τη διάρκεια της σίτισης. Συνεχίστε να προσπαθείτε να βάλετε το μωρό στο στήθος όσο πιο συχνά γίνεται. Ευτυχώς, η υπνηλία είναι συνήθως προσωρινή.

Πηγή: verywellfamily.com


Πηγή