Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Για ποιους λόγους είναι απαραίτητη η εξέταση ακοής σε κάθε νεογέννητο

Σήμερα ο καθολικός έλεγχος των νεογνών για την ανίχνευση βαρηκοΐας με την χρήση ωτοακουστικών εκπομπών, είναι πλέον απαραίτητος.

Οι ωτοακουστικές εκπομπές είναι ήχοι οι οποίοι παράγονται από τον κοχλία [όργανο ακοής] και δύναται να καταγραφούν στον έξω ακουστικό πόρο. Πρόκειται για μια εύκολη, ανώδυνη και γρήγορη εξέταση κατά την οποία ένα σιλικονούχο βύσμα τοποθετείται στον έξω ακουστικό πόρο των ώτων και καταγράφουμε την εξέταση με επιτυχή ή όχι αποτελέσματα [pass/refer].

Θα αναρωτηθεί μπορεί κάποιος γιατί να το κάνω στο παιδί μου , τόσο νωρίς ή κάποιος άλλος πως νομίζει ότι ακούει το παιδί του και δε χρειάζεται.

Αυτό ακριβώς θέλουμε να αλλάξει με την ενημέρωση και με τη προσπάθεια να ελέγχονται όλα τα παιδιά σε βρεφική ηλικία.

Ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι τα ακουστικά ερεθίσματα κατά τα πρώτο έτος της ηλικίας είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας. Το ακουστικό λοιπόν σύστημα είναι αναπτυγμένο λειτουργικά κατά την γέννηση, αυτό που που αναπτύσσεται [ικανότητα πλαστικότητας του ακουστικού συστήματος], είναι το τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος που δέχεται τις ακουστικές πληροφορίες.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να μπορεί να ακούει το παιδί κατά το πρώτο έτος της ηλικίας για να μπορέσει να αναπτύξει λόγο.
Έχουμε πλέον μια δυνατότητα να βρίσκουμε τα παιδιά που μπορεί να έχουν μικρό ή και μεγαλύτερο πρόβλημα ακοής και με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή να τα βοηθήσουμε να μπορούν να ακούν από τους πρώτους μήνες ζωής για να έχουν μια ομαλότερη ανάπτυξη λόγου και ομιλίας.

Αν χάσουμε το σημαντικό κομμάτι των πρώτων μηνών της ζωής των παιδιών, για να επέμβουμε σε τυχόν ακουστικό πρόβλημα και γίνει αντιληπτό σε μεγαλύτερη ηλικία, τα αποτελέσματα της παρέμβασης [με τοποθέτηση ακουστικού βαρηκοΐας ή με χειρουργική επεμβατική μέθοδο, όπου χρειάζεται] σαφώς είναι πιο πτωχά και όχι ικανοποιητικά.

Σε μια ιδανική κοινωνία αν μπορούσαν να ελεγχθούν όλα τα νεογέννητα, τότε τα προβλήματα ακοής και λόγου σαφώς θα έφταναν σε μεγάλη μείωση.

Μα παρέχεται σήμερα πλέον,η δυνατότητα να παρέμβουμε θεραπευτικά, εφόσον βρεθούν τα μωρά με προβλήματα ακοής, την καταλληλότερη χρονική στιγμή, ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Τα παιδιά πρέπει να μπορούν να ακούν από τους πρώτους μήνες της ζωή τους, για να καταφέρουν να αναπτύξουν λόγο αργότερα.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε πως για να μάθουμε να μιλάμε πρέπει να μπορούμε να ακούμε.

Σεφερλής Φωκίων
Ω.Ρ.Λ-Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, ενηλίκων και παίδων
Λ. Κουντουριώτου 158
Ρέθυμνο-Κρήτη
www.fokionseferlis.gr 


Πηγή