Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Γονείς και παιδιά: Αφήστε τα παιδιά σας να λερώνονται πού και πού

Πολλοί γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά τους να παιξουν με το χώμα, για να μη λερωθούν…

Το να έχεις ένα, δύο ή παραπάνω μωρά ταυτόχρονα μέσα στη λάσπη,  είναι για πολλές μαμάδες εφιαλτικό. Τόσο γιατί φοβούνται μην πάθουν τίποτα θα παιδιά τους, όσο και -για τις μαμάδες με περισσότερα παιδάκια- γιατί σκέφτονται μετά τα διπλά μπάνια, τα διπλά πλυσίματα ρούχων, τον διπλό χρόνο τους γενικώς…

Γι αυτό και πολλές από αυτές τις μανούλες γίνονται παρεμβατικές. Για να γλυτώσουν χρόνο, δεν αφήνουν τα παιδιά να παίξουν σαν παιδιά, να λερωθούν, να δοκιμάσουν να φάνε μόνα τους, να τις βοηθήσουν στην κουζίνα κλπ. Συχνά ξεχνούν ότι τα παιδιά θα διασκεδάσουν και σκέφτονται μόνο το πόσο μαντάρα θα γίνει η κουζίνα, η βεράντα ή τα ρούχα τους.

Η αληθεια όμως έιναι ότι πρέπει να αφήνουμε τα μωρά μας να «βρωμίζουν» πού και πού. Ειδικα στα αγοράκια, συχνά αρέσει περισσότερο να σκάβουν, να βάφουν, να τσαλαβουτάνε στα νερά, να κυλιούνται στο γρασίδι και να πιάνουν λασπες.

Και εμείς πρέπει να είμαστε εκεί, να τα αποθεώσουμε και όχι να τα σταματήσουμε. Δεν εννοούμε φυσικά ότι αυτό πρέπει να γίνει τρόπος ζωής, αλλά μία στο τόσο είναι καλό. Ανοίγει τους ορίζοντές τους, όπως κάθε νέα εμπειρία. Επίσης γίνονται πιο κοινωνικα παιδιά και πιο διαχυτικά. Τέλος, μαθαίνουν ότι δεν έγινε και τίποτα φοβερό αν λερωθούν, είναι κάτι που διορθώνεται.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι εκείνες τις φορές να είστε προετοιμασμένες. Ντύστε τα με πρόχειρα ρούχα, έχετε αναμμένο θερμοσίφωνα για ζεστό νερό, ετοιμαστε από πριν τα ρουχα που θα βάλουν μετά, και αν μπορείτε, πάιξτε μαζί τους.

Το να αποκτήσουν αηδία ή μη ανοχή στο χώμα ή τη λάσπη, θα τους φέρει και άλλα προβλήματα, αργότερα αφού θα φοβούνται νε λερωθούν, να τσαλακωθούν και να ζήσουν πιο ελέυθερα και χαρουμενα.
Αν καταφέρετε και βγάλετε και φωτογραφίες, θα δειτε ότι κι εσείς αργότερα θα χαμογελάτε με τον «χαμό εκείνης της μέρας» 


Πηγή