Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Γονείς: Μπορείτε να περάσετε όμορφα τις διακοπές παρέα με τα παιδιά σας;

Η εποχή που πάντα περιμένετε για να ξεκουραστείτε, να νοιώσετε χαλαροί, να διασκεδάσετε αφήνοντας κάθε έγνοια πίσω. Πριν από λίγα χρόνια παίρνατε το ταίρι ή τους φίλους σας και απολαμβάνατε ξέγνοιαστοι τις όμορφες παραλίες της πατρίδας μας, τα νησάκια, τα μπαράκια, τα ξενύχτια.

Τώρα βιώνετε μια άλλη πραγματικότητα. Είστε γονείς ενός ή περισσότερων αξιολάτρευτων παιδιών, τα οποία είναι το επίκεντρο της ζωής σας, έχουν αλλάξει τις προτεραιότητες σας και σε μεγάλο βαθμό τον σχεδιασμό και το νόημα των διακοπών σας.

Ξέρω ότι η πρόθεση ή η επιθυμία σας για διακοπές και ξεκούραση παραμένει, όμως με μικρά παιδιά που εξαρτώνται από εσάς και που η ασφάλεια, η φροντίδα τους, μαζί με ότι αυτό συνεπάγεται, γίνεται προτεραιότητά σας, δεν σας αφήνει και πολλά περιθώρια να ελπίζετε σε διακοπές που μπορούν να σας ξεκουράσουν και να σας διασκεδάσουν όπως θα θέλατε.

Ως επαγγελματίας αλλά και ως μητέρα, ενήλικων πλέον παιδιών, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τρόπους οι οποίοι μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι και να σας βοηθήσουν να περάσετε πραγματικά όμορφα τις διακοπες με τα παιδιά σας.

1ον) Φροντίστε ο τόπος διαμονής σας να είναι κοντά στην θάλασσα (αν έχετε αποφασίσει να κάνετε διακοπές με θαλάσσια μπάνια). Όταν η απόσταση από την θάλασσα είναι μικρή η μετακίνηση είναι πιο εύκολη και ξεκούραστη.

2ον) Αν μαγειρεύετε σε σπίτι επιλέξτε πιο απλά φαγητά για να μην ξοδεύετε τον χρόνο σας στην κουζίνα. Εγώ προσωπικά θα διάλεγα μια κοντινή ταβέρνα, με καλές κριτικές, και επιλέγοντας υγιεινά, κατάλληλα για παιδιά πιάτα θα έκανα ουσιαστικές διακοπές από την κουζίνα και τις κατσαρόλες.

3ον) Φροντίστε να πάρετε μαζί αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών, ανάλογα με την ηλικία τους, και αφιερώστε χρόνο παίζοντας μαζί τους αφήνοντας τον εαυτό σας χαλαρό να απολαύσει αυτές τις χαρούμενες ξεχωριστές στιγμές. Εκμεταλλευτείτε την θάλασσα, τον ήλιο, την άμμο, τα βότσαλα και παίξτε, γελάστε, μάθετε τα παιδιά σας να κολυμπούν, να παίζουν στην παραλία αφήνοντας την φαντασία σας ελεύθερη και διδάσκοντας την δική τους να φτιάχνουν κάστρα, πύργους, να χρωματίζουν βότσαλα, να εξερευνούν, να χορεύουν, να εξοικειώνονται με κάθε τι καινούργιο.

kalokairines diakopes oikogeneiakes 2

4ον) Οργανώστε παρτίδες επιτραπέζιων παιχνιδιών (αν είναι σε ηλικία που έχουν αρχίσει να παίζουν με αυτά). Επινοήστε έπαθλα για τους νικητές και βραβεία προσπάθειας για τους νικημένους. Άλλωστε η συμμετοχή και η προσπάθεια είναι εξίσου σημαντικές.

Δώστε τους, μικρούς ρόλους και ενθαρρύνετέ τα, φορώντας καπέλα η άλλα ρούχα, να παίζουν μικρές αυτοσχέδιες θεατρικές παραστάσεις. Το απόγευμα είναι μια πολύ καλή ώρα για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Βάλτε τους μουσική, καλέστε και αλλά παιδιά που μπορεί να βρίσκονται στην περιοχή και δημιουργήστε τους όμορφες, ενδιαφέρουσες στιγμές που θα θυμούνται σε όλη τους τη ζωή.

Όσο πιο έντονες και ευχάριστες δραστηριότητες θα ζουν κατά την διάρκεια της ημέρας τόσο πιο χαρούμενα θα είναι, με λιγότερες γκρίνιες και κατσουφιές οι οποίες θα σας κουράζουν και θα χαλούν την χαλαρή μεταξύ σας ατμόσφαιρα.

kalokairines diakopes oikogeneiakes 1

Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι το βράδυ, κουρασμένα αλλά και ευτυχισμένα, θα κοιμούνται αφήνοντας και εσάς να έχετε τον δικό σας χρόνο για χαλάρωση πριν κοιμηθείτε. Είναι η ώρα να πιείτε το ποτό σας, να διαβάσετε, να ακούσετε την μουσική σας, να συζητήσετε.

Είναι καλό να θυμάστε ότι κάθε μέρα διδάσκετε με τον τρόπο ζωής σας τα παιδιά σας. Όσο πιο χαρούμενοι και χαλαροί είστε στις διακοπές τόσο πιο εύκολα θα εισπράττουν τα μηνύματά σας, μηνύματα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ζωή τους!

Άλλωστε για σκεφτείτε, πριν καλά-καλά το καταλάβετε, θα έχουν μεγαλώσει και θα διεκδικούν το δικό τους μερίδιο χαράς, ξεκούρασης και απόλαυσης στις διακοπές που θα κάνουν μόνα τους πια. Να είστε σίγουροι ότι οι παιδικές καλοκαιρινές διακοπές θα είναι γι αυτά ένας προσωπικός θησαυρός και πολύτιμος οδηγός γνώσης για διακοπές γεμάτες όμορφες εμπειρίες με ενσυναίσθηση και ευγνωμοσύνη.

Καλό υπόλοιπο Καλοκαίρι αγαπημένοι μου γονείς! Να περάσετε τις διακοπές που έχετε ονειρευτεί και σας αξίζουν!

Μαρία Πετρίδη
Accredited Life coach

monoesymporeis.com
Facebook: Marie Petridi
Instagram: mariepetridi




Πηγή