Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Γονείς στην αίθουσα τοκετού – Δέκα φανταστικές φωτογραφίες

Ο τοκετός είναι μία εμπειρία μόναδική για κάθε γονιό. Μπορεί να διαρκέσει για ώρες και η όλη διαδικασία χωρίζεται σε τρία στάδια.

Ποια είναι τα τρία στάδια του τοκετού;

Το πρώτο στάδιο είναι το στάδιο της διαστολής, το οποίο και συνήθως διαρκεί τις περισσότερες ώρες. Η διαστολή οφείλεται στην ακολουθία συσπάσεων, που εκδηλώνονται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα και με ολοένα αυξανόμενη διάρκεια, συχνότητα και ένταση. Οι συσπάσεις αυτές βοηθούν τον τράχηλο να αποκτήσει μικρότερο μήκος, να μαλακώσει και να διασταλεί ώστε να περάσει το κεφάλι του μωρού. Όσο προχωράει η διαδικασία του τοκετού τόσο πιο επώδυνες γίνονται οι συσπάσεις. Στόχος είναι η διαστολή να φτάσει τα εκατό εκαστοστά. Επίσης, σε αυτό το στάδιο γίνεται και η επισκληρίδιος.

Το δεύτερο στάδιο είναι το στάδιο της εξώθησης. Σε αυτό το σημείο, η μητέρα σπρώχνει ακολουθώντας τον ρυθμό των συσπάσεων, ώστε να βοηθήσει το μωρό να βγεί.

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο είναι το στάδιο της αποβολής του πλακούντα, γνωστό και ως υστεροτοκία. Αφού βγει το μωρό, οι συσπάσεις της μήτρας ξαναρχίζουν με μικρότερη όμως ένταση. Η μήτρα συσπάται για να αποβάλει τον πλακούντα, τον οποίο και εξετάζει ο γιατρός ώστε να βεβαιωθεί ότι είναι ακέραιος και άθικτος, επομένως και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας.

Μπαμπάδες στην αίθουσα τοκετού

Ολοένα και περισσότεροι μπαμπάδες είναι παρόντες στη γέννηση των παιδιών τους, κάτι που μερικές δεκαετίες πριν δεν ήταν επιτρεπτό. Ο τοκετός θεωρούνταν καθαρά γυναικεία υπόθεση και οι γυναίκες γεννούσαν μόνες τους με τη βοήθεια και τη παρουσία απκλειστικά της μαίας και του γιατρού τους.

Πλέον, ο ενεργός ρόλος του πατέρα στην ανατροφή των παιδιών, έχει αλλάξει και τον ρόλο τους στην διαδικασία του τοκετού. Πολλοί είναι οι μπαμπάδες που επιλέγουν να βρεθούν στο πλευρό της συντρόφου του τις ιδιαίτερες αυτές στιγμές, ενώ κάποιοι μάλιστα κόβουν και τον ομφάλιο λώρο του νεογέννητου.

Η παρουσιά του πατέρα στον τοκετό, δένει το ζευγάρι, ο μπαμπάς στηρίζει ψυχολογικά τη λεχώνα, την εμψυχώνει και επιπλέον έχει τη δυνατότητα να ζήσει από πρώτο χέρι τη γέννηση του παιδιού του. Να το δει τη στιγμή που γεννιέται, να το κρατήσει στην αγκαλιά του.

Πηγή φωτογραφίας: Instagram @alessandracorveloni

Γονείς φωτογραφίζονται στην αίθουσα τοκετού με το νεογέννητο μωρό τους

Πολλά ζευγάρια προσλαμβάνουν επαγγελματίες φωτογράφους για να απαθανατίσουν τις στιγμές του τοκετού και τ απρώτα δευτερόλεπτα του μωρού τους στη ζωή.

Η Alessandra Corveloni είναι μία εξ αυτών και έχει παρευρεθεί στις γεννήσεις δεκάδων μωρών. Η φωτογράφος απαθανατίζει στιγμιότυπα και από τα τρία στάδια του τοκετού, από τις πιο ιδιαίτερες φωτογραφίες της όμως είναι αυτές με τους νέους γονείς να ποζάρουν με το νεογέννητο μωρό τους δευτερόλεπτα μετά τη γέννησή του.

goneis stin aithousa toketou 2

Πηγή φωτογραφίας: Instagram @alessandracorveloni

Εμείς ανατρέξαμε στο προφίλ της στο Instagram και διαλέξαμε αυτές που ξεχωρίσαμε. Δείτε τις στην gallery που ακολουθεί.


Πηγή