Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Δέκα καθημερινές συνήθειες που κάθε γονιός πρέπει να «κόψει»

Όταν λέμε “κακές συνήθειες” οι περισσότεροι σκεφτόμαστε, το ποτό, το κάπνισμα και άλλες αντίστοιχες καταχρήσεις. Για έναν γονιό όμως που οποιαδήποτε κίνησή του, καταγράφεται και πολλές φορές αντιγράφεται από το παιδί, οι κακές συνήθειες της καθημερινότητας είναι κάποιες που μπορεί φαινομενικά να μοιάζουν αθώες. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

1. Εθισμός στην τεχνολογία και τα social media

Το οτι το κινητό έχει γίνει η προέκταση τοτυ χεριού μας είναι κάτι που ακούμε ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Είναι όμως η αλήθεια. Σκεφτείτε τον εαυτό σας μέσα στη μέρα και θα συνειδητοποιήσετε ότι τις περισσότερες φορές είστε με ένα κινητό στο χέρι. Το παιδί παραδειγματίζεται από αυτήν σας την εικόνα, οπότε μην σας φαίνεται περίεργο όταν και αυτό ζητάει διαρκώς το κινητό σας για να παίξει ή για να δει το αγαπημένο του παιδικό.

2. Εμφανής δυσαρέσκεια και γκρίνια για την εξωτερική εμφάνιση

Ακόμα και αν έχετε μερικά κιλάκια παραπάνω ή αν σας ενοχλεί η ρυτίδα που βγάλατε στο μέτωπο, δεν χρειάζεται το μικρό σας να το γνωρίζει. Το να σας ακούει να παραπονιέστε για το βάρος, τις φακίδες ή τις ρυτίδες, δεν σας ωφελεί πουθενά και επιπλέον αυξάνονται οι πιθανότητες το παιδί σας να γίνει εμμονικό με την εξωτερική του εμφάνιση.

3. Να θεωρείτε το ντόνατ ή το παγωτό γεύμα

Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών. Επίσης, οι διατροφικές συνήθειες που θα μάθει το παιδί από το σπίτι του θα το συντροφεύουν σε όλη του τη ζωή. Για αυτούς ακριβώς τους δύο λόγους θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί με τη διατροφή του παιδιού σας και να φροντίζετε να αποτελείται από σωστά και υγιεινά γεύματα.

4. Άσχημη συμπεριφορά σε τρίτους

Ακόμα και όταν εσείς δεν το καταλαβαίνετε, το παιδί σας παρατηρεί τη συμπεριφορά σας και παραδειγματίζεται από αυτήν. Το να συζητάτε με τον σύζυγό σας για ένα τρίτο ζευγάρι και να και να μιλάτε άσχημα για αυτό, θα δώσει το κακό παράδειγμα στο μικρό σας και θα επηρεάσει τον τρόπο που θα συμπεριφέρεται και εκείνο στους φίλους του ή τους συμμαθητές του.

5. Επικίνδυνη οδήγηση

Ο οδική συμπεριφορά είναι επίσης κάτι που καλλιεργείται από μικρή ηλικία. Οδηγείτε με προσοχή στο δρόμο, χωρίς να τρέχετε και τηρώντας τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

6. Βρισιές (πάσης φύσως)

Πολλές φορές, πάνω στην κουβέντα σας ξεφεύγει κάποια βρισιά, από την πιο “αθώα” μέχρι την πιο βαριά. Ακόμα και αν αργήσετε πολύ να την επαναλάβετε αυτή η μία φορά είναι αρκετή για να τη μάθει το μικρό σας και να την αναπαράγει. Προσοχή λοιπόν στον τρόπο που μιλάτε και εκφράζεστε, ακόμα και όταν νομίζετε ότι το παιδί σας δεν σας προσέχει.

7. Αργό ξύπνημα

Η αλήθεια είναι αυτό σπάνια συμβαίνει στην καθημερινότητα ενός γονιού. Εάν ωστόσο ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία των τυχερών γονέων που τα παιδιά τους δεν ξυπνάνε από το άγριο χάραμα, μην επαναπαυτείτε. Επιδιώξτε το πρωινό ξύπνημα και διδάξτε στο μικρό σας τη σημασία του να ξεκινάς νωρίς την ημέρα σου και να απολαμβάνεις την κάθε της στιγμή.

8. Ανοιχτή τηλεόραση πρωί-βράδυ

Πολλές φορές, ακόμα και μηχανικά, μπορεί να ανοίγουμε την τηλεόραση και ενώ κάνουμε και άλλα πράγματα στο σπίτι, η τηλεόραση να μένει ανοιχτή πρωί βράδυ. Η συνήθεια αυτή δεν είναι καλη. Αφενός στο σπίτι υπάρχει ένας μόνιμος ήχος που δημιουργεί βαβούρα, αφετέρου η μόνιμα ενεργοποιημένη οθόνη αποσυντονίζει τα παιδιά και φυσικά εκπέμπει ακτινοβολία.

9. Το παιχνίδι στον εξωτερικό χώρο όλη μέρα

Το παιχνίδι εκτός σπιτιού φαινομενικά δεν έχει καμία αρνητική συνέπεια. Ακόμα όμως και αν παίρνετε όλες τις προφυλάξεις για να προστατέψετε το παιδί σας από τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες, η πολύωρη έκθεση στον ήλιο δεν είναι καλή.

10. Αθώα (ή και όχι τόσο) ψέματα

Από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνετε στο παιδί σας είναι να μη λέει ψέματα. Είναι όμως δυνατό να υπακούσει, ενώ ταυτόχρονα βλέπει εσάς να λέτε ψέμματα στο ίδιο ή σε τρίτους; Τα παιδιά μπορεί να είναι μικρά αλλά η ευφυία τους μπορεί να σας εκπλήξει, για αυτό λοιπόν και η συνέπεια είναι σημαντική.

 


Πηγή