Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Δέκα πράγματα που ισχύουν για τα αδέλφια σύμφωνα με την επιστήμη

«Μακάρι να ήμουν μοναχοπαίδι». Αυτή είναι μια σκέψη που κάνουν έστω και μια φορά στη ζωή τους τα περισσότερα παιδιά που μεγάλωσαν με έναν αδελφό ή αδελφή.

Η υποχρεωτική ανάγκη να μοιράζονται το καθετί, η διαρκής «μάχη» για την αγάπη των γονιών και οι συνεχείς συγκρούσεις, είναι ένα γνώριμο σκηνικό για τα αδέλφια.

Καθώς περνά όμως ο καιρός, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι, ανεξάρτητα από τον εκνευρισμό και την ενόχληση, τα αδέλφια τους είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαν να τους κάνουν οι γονείς τους. Προσαρμόζονται με την παρουσία τους στο σπίτι και τελικά δεν μπορούν να σκεφτούν τη ζωή χωρίς αυτά.

Για την αδελφική σχέση υπάρχουν μάλιστα ορισμένα ενδιαφέροντα επιστημονικά γεγονότα, όπως:

Τα αδέλφια περνούν περισσότερο χρόνο μεταξύ τους από οποιονδήποτε άλλο

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια αποκάλυψε ότι μέχρι τα παιδιά να γίνουν 11 ετών, περνούν περίπου το 33% του ελεύθερου χρόνου τους με τα αδέλφια τους .
Στην πραγματικότητα, ακόμη και αφού μεγαλώσουν και ασχοληθούν και με άλλα πράγματα στη ζωή τους, περίπου 11 ώρες την εβδομάδα είναι με τα αδέλφια τους και η διάρκεια αυξάνεται στις 17 ώρες εάν τα αδέλφια είναι μέλη μιας μεγάλης οικογένειας.

Οι καυγάδες μεταξύ των αδελφών είναι φυσιολογικοί

Αδέλφια ηλικίας μεταξύ 3 και 7 ετών συμμετέχουν σε καυγάδες 3 1/2 φορές σε μια ώρα, έδειξε μελέτη. Η συχνότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη με τα νήπια που φέρονται να τσακώνονται κάθε 10 λεπτά.

Τα αδέλφια βοηθούν στην απόκτηση καλύτερων διαπροσωπικών δεξιοτήτων

Τα μικρότερα αδέλφια παρακολουθούν τα μεγαλύτερα αδέρφια και τις αδελφές τους, μαθαίνοντας έτσι πώς να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις αργότερα στη ζωή τους.
Από την άλλη πλευρά, το να είναι πρότυπο για τα μικρότερα αδέλφια και τις αδελφές τους βοηθά το μεγαλύτερο αδελφό να αναπτύξει κατάλληλες δεξιότητες που δεν θα διέθετε αλλιώς.

Το να έχεις ένα αδερφό αντίθετου φύλου βοηθά τις προσωπικές σχέσεις

Μελέτες αποκάλυψαν ότι εκείνοι που μεγάλωσαν με αδέλφια αντίθετου φύλου ήταν καλύτεροι στο να βγουν ραντεβού λόγω της εμπειρίας του τι αρέσει και τι δεν αρέσει στο αντίθετο φύλο.

sinaisthimatikes anages paidioy3

Τα μεγαλύτερα αδέλφια είναι λίγο πιο έξυπνα από τα μικρότερα

Τα μικρότερα αδέλφια γεννιούνται με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης μέχρι να γίνουν 12, ωστόσο τα πρωτότοκα κερδίζουν πλεονέκτημα IQ 3 βαθμών έναντι των μικρότερων αδελφών τους.Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μεγαλύτερα αδέλφια καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να είναι το τέλειο παράδειγμα για τα μικρότερα αδέλφια τους αλλά και για να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των γονιών τους.

Όταν ένα παιδί έχει αδέλφια, η φυσική του κατάσταση είναι καλύτερη

Μια σουηδική μελέτη διαπίστωσε ότι εκείνοι που μεγάλωσαν με αδέλφια είχαν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι από άλλους που μεγάλωσαν ως μοναχοπαίδι. Σε αντίθεση με τα αδέλφια που μοιράζονται και παίζουν μεταξύ τους, το μοναχοπαίδι δεν χρειάζεται να ανησυχεί για το αν πρέπει να μοιραστεί κάτι με οποιονδήποτε αυξάνοντας τις πιθανότητες παχυσαρκίας.

Τα μικρότερα αδέλφια έχουν την τάση να είναι πιο επαναστατικά και εξωστρεφή

Μια μελέτη σε 390 οικογένειες που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Leiden στην Ολλανδία διαπίστωσε ότι τα μικρότερα αδέλφια ήταν πολύ πιο επιθετικά και επαναστατικά σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα αδέλφια τους.Τα μικρότερα αδέλφια συχνά αισθάνονται την ανάγκη να κυριαρχήσουν στα μεγαλύτερα αδέλφια τους για να λάβουν την προσοχή από τους γονείς τους, εξωτερικεύοντας έτσι την επαναστατική φύση τους.

Τα αδέλφια μοιράζονται τις κακές συνήθειες μεταξύ τους

Τα αδέλφια που δεν έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας και είναι του ίδιου φύλου μπορεί να έχουν την τάση να συμπεριφέρονται διαφορετικά σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας ή τις αδελφές τους.Για παράδειγμα, ένα μικρότερο αδερφάκι έχει διπλάσιες πιθανότητες να πιει εάν έχει ένα μεγαλύτερο αδελφό που ήδη πίνει. Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα νεότερα αδέλφια προσπαθούν πάντα να ακολουθήσουν το δρόμο των μεγαλύτερων αδελφών τους.

brother

Ο αριθμός των αδελφών και η σειρά γέννησής τους μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας

Η έρευνα λέει ότι τα μικρότερα αδέλφια είναι λιγότερο επιρρεπή σε έκζεμα και άλλες αλλεργίες σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα αδέλφια. Αυτό αποδίδεται στην αύξηση των μικροβίων και των αλλεργιών που φέρνουν στο σπίτι τα μεγαλύτερα αδέλφια τους.

Τα αδέλφια τείνουν να εκφοβίζουν το ένα το άλλο

Μια μελέτη σε 7.000 παιδιά ηλικίας 12 ετών που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποκάλυψε ότι τα αδέλφια άρχισαν να βιώνουν εκφοβισμό από άλλα αδέλφια από την ηλικία των 8 ετών.Αυτά τα παιδιά που εκφοβίζονταν είχαν την τάση να εκδηλώσουν κατάθλιψη και να υποφέρουν από άγχος δύο φορές πιο συχνά σε σύγκριση με άλλα παιδιά.

 

 


Πηγή