Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Δίαιτα ή γυμναστική: Ποιο βοηθάει περισσότερο στην απώλεια βάρους;

Όταν θέλετε να χάσετε βάρος, κάνετε δίαιτα ή γυμναστική; Ποιο από τα δύο είναι πιο αποτελεσματικό;

Η δίαιτα φαίνεται να είναι η προφανής απάντηση εάν θέλετε να απαλλαγείτε από περιττά κιλά. Το βάρος σας αυξάνεται όταν παίρνετε περισσότερες θερμίδες από όσες  χρειάζεστε.Επομένως, η μείωση της πρόσληψης θερμίδων θα ήταν το κλειδί για την απώλεια βάρους.

Ωστόσο, αυτή η λύση σύμφωνα με τους εδικούς, δεν φαίνεται να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Μετά από λίγο καιρό, οι άνθρωποι τείνουν να επιστρέφουν στις παλιές τους συνήθειες. Ακόμα χειρότερα, η αίσθηση της στέρησης τους οδηγεί να τρώνε περισσότερο, αναγκάζοντάς τους να πάρουν όλο το βάρος που είχαν αρχικά χάσει.

Η άσκηση είναι πιο σημαντική από τη διατροφή για απώλεια βάρους;

Εάν η δίαιτα από μόνη της δεν οδηγεί σε μόνιμη απώλεια βάρους, η άσκηση είναι η λύση;

Όχι απαιραίτητα, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Strength and Conditioning Research. Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές από το κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα στις Ηνωμένες Πολιτείες προσκάλεσαν 81 υπέρβαρες γυναίκες να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα γυμναστικής.

Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών που διήρκησε η μελέτη, οι γυναίκες έκαναν προπόνηση σε διάδρομο τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά οι διατροφικές τους συνήθειες δεν παρακολουθούνταν.Τρεις μήνες αργότερα, το 70% των γυναικών κέρδισε λίπος κατά τη διάρκεια του προγράμματος, παρά την αυξημένη δραστηριότητά τους.

Ενώ η μελέτη δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τους ακριβείς λόγους για την αύξηση του βάρους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι συμμετέχουσες που πήραν βάρος κατανάλωναν περισσότερο φαγητό και αύξησαν την πρόσληψη θερμίδων. Πίστευαν ότι είχαν κάψει αρκετές θερμίδες, επομένως μπορούσαν να φάνε ό,τι ήθελαν.

gimnastiki

Άσκηση και διατροφή για να διατηρήσετε το βάρος μακροπρόθεσμα

Εν ολίγοις, ο ασφαλέστερος και πιο βιώσιμος τρόπος μείωσης του βάρους είναι ένας συνδυασμός περιορισμού θερμίδων και τακτικής άσκησης.Ο συνολικός αριθμός θερμίδων που καίτε καθημερινά είναι η συνολική ημερήσια δαπάνη ενέργειας. Για να χάσετε βάρος οι θερμίδες που καταναλώνετε πρέπει να είναι περισσότερες από αυτές που παίρνετε.

Η τακτική άσκηση βοηθά στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού σας, ώστε να κάψετε αυτές τις θερμίδες πολύ πιο αποτελεσματικά.Μόνο ένα ημερήσιο ενεργειακό έλλειμμα 500 έως 1.000 kcal θα σας επιτρέψει να χάσετε από 0,5 kg έως 1 kg την εβδομάδα. Επομένως, εάν η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι περίπου 1.500, θα πρέπει να προσπαθήσετε να κάψετε περίπου 2.000 έως 2.500 θερμίδες την ημέρα μέσω των καθημερινών δραστηριοτήτων σας, εάν θέλετε να χάσετε υπερβολικό λίπος και βάρος.

diatrofi

Κάντε σωστές επιλογές φαγητού

Η διατροφή  είναι επίσης σημαντική. Γεμίστε το ένα τέταρτο του πιάτου σας με ολικής αλέσεως προϊόντα, το ένα τέταρτο με πρωτεΐνες και το υπόλοιπο μισό με τις συνιστώμενες δύο μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα για ένα ισορροπημένο γεύμα.

Μόλις τα γεύματά σας διευθετηθούν, είναι καιρός να ξεκινήσετε να αθλείστε.

Σύμφωνα με το American College of Sports Medicine, 150 έως 250 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος ενώ περισσότερες ώρες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους (ανάλογα με το είδος της άσκησης και την ένταση.)

Πηγή: healthhub.sg


Πηγή