Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Δείτε πώς νιώθει μια γυναίκα που υποφέρει από ενδομητρίωση μέσα από σκίτσα (pics)

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πάνω από 176 εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο πάσχουν από ενδομητρίωση.

Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση κατά την οποία κύτταρα από το ενδομήτριο (το εσωτερικό της μήτρας) αναπτύσσονται σε άλλα σημεία συνήθως έξω από τη μήτρα. Τα σημεία όπου εμφανίζεται συχνότερα ενδομητρίωση είναι:το περιτόναιο, οι ωοθήκες,οι σάλπιγγες και η ουροδόχος κύστη.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο και μερικές γυναίκες έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα. Τα πιο βασικά από αυτά , σύμφωνα με το onmed είναι:

  • Επώδυνες ή βαριές περίοδοι
  • Πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στην πύελο ή χαμηλά στην πλάτη
  • Πόνος κατά τη διάρκεια και μετά το σεξ
  • Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
  • Δυσκολία σύλληψης παιδιού

Επιπλοκές της ενδομητρίωσης

Η κύρια επιπλοκή της ενδομητρίωσης είναι η υπογονιμότητα ή πλήρης αδυναμία σύλληψης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να υπάρχουν συμφύσεις ή κύστεις των ωοθηκών.

Προβλήματα γονιμότητας

Η ενδομητρίωση μπορεί μερικές φορές να βλάψει τις σάλπιγγες ή τις ωοθήκες, προκαλώντας προβλήματα γονιμότητας, αν και εκτιμάται ότι έως και το 70% των γυναικών με ήπια έως μέτρια ενδομητρίωση τελικά θα είναι σε θέση να συλλάβει παιδί χωρίς θεραπεία.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης γίνεται με χειρουργική επέμβαση συγχρόνως με την διαγνωστική λαπαροσκόπηση με στόχο την εξάλειψη και απομάκρυνση των εστιών της από όλα τα σημεία όπου εντοπίζεται.

Η Lily Williams αδιαθέτησε για πρώτη φορά σε ηλικία 12 ετών. Χρειάστηκαν όμως να περάσουν 14 ολόκληρα χρόνια για να καταλάβει τι πραγματικά συνέβαινε στο σώμα της.

Η Lily ανήκει στο 10% των γυναικών που υποφέρουν από ενδομητρίωση. Στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι να μάθει τι έχει και να το αντιμετωπίσει, πέρασε πάρα πολύ δύσκολα. Αποφάσισε λοιπόν να περιγράψει όλα όσα βίωσε σε σκίτσα, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να βοηθήσει γυναίκες που υποφέρουν από ενδομητρίωση.

Τα σκίτσα της είναι αποκαλυπτικά και μπορείτε να τα δείτε στη gallery που ακολουθεί: 

 

 




Πηγή