Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Δεν έγραψε καλά το παιδί στις Πανελλήνιες; Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου

Αυριο 22 Ιουνίου, πέφτει οι αυλαία για τις φετινές Πανελλήνιες – Πανελλαδικές. Για δεκάδες χιλιάδες μαθητές, οι τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξαν εξαιρετικά αγχωτικές. Ξενύχτια, ατελείωτο διάβασμα, κούραση κι ένα μόνιμο σφίξιμο στο στομάχι. Οι Πανελλήνιες προκαλούν ιδιαίτερο στρες στα παιδιά, τόσο κατά την προετοιμασία, πόσο μάλλον κατά την περίοδο των εξετάσεων και αυτό το θυμόμαστε πολύ καλά από όταν ήμασταν κι εμείς στη θέση τους.

Προσπάθειες όχι μηνών, αλλά χρόνων, ήρθε επιτέλους η ώρα να αποδώσουν καρπούς και το παιδί νιώθει ότι αυτές οι 21 ώρες αθροιστικά που διαρκούν οι εξετάσεις, θα κρίνουν το επαγγελματικό του μέλλον. Κι αν δεν γράψει το παιδί καλά;

Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου.

Κι έτσι είναι. Οι Πανελλήνιες είναι ένας σημαντικός σταθμός, δεν είναι όμως αυτό που θα καθορίσει απαραίτητα εάν ένα παιδί θα καταφέρει να πραγματοποιήσει τα όνειρά του ή όχι. Αυτό πρώτα από όλα είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε εμείς, οι γονείς, γιατί εμείς είμαστε αυτοί που θα πρέπει να σταθούμε στο παιδί, να το παρηγορήσουμε, να του πούμε ότι η αποτυχία δεν είναι πλημμέλημα και να του δώσουμε δύναμη για να προσπαθήσει να πετύχει αυτό που θέλει με ακόμα περισσότερο πείσμα και σθένος.

Πηγή φωτογραφίας: pexels.com / photo credits: Andrea Piacquadio

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν οι γονείς εάν το παιδί τους δεν γράψει καλά στις Πανελλήνιες:

Επιβραβεύστε την προσπάθειά του

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να βαλουμε όλους τους υποψήφιους που δεν τα κατάφεραν στις Πανελλήνιες στην ίδια κατηγορία. Υπάρχουν αυτοί που προσπάθησαν πολύ αλλά δεν έγραψαν καλά λόγω άγχους ή άλλων παραγόντων και αυτοί που δεν τα κατάφεραν γιατί απλώς δεν τους ενδιέφερε να τα καταφέρουν. Εάν το παιδί σας ανήκει στην πρώτη κατηγορία, είναι σημαντικό να του δώσετε να καταλάβει ότι αναγνωρίζετε και εκτιμάτε την προσπάθεια που έκανε, μία προσπάθεια όμως που πρώτα από όλα κατέβαλε για τον ίδιο του τον εαυτό και όχι για εσάς ή τους καθηγητές τους.

Σκεφτείτε μαζί τις εναλλακτικές

Ρωτήστε το παιδί σας πρώτο από όλους τι σκέφτεται και πώς θέλει να πορευτεί. Θέλει να ξαναπροσπαθήσει του χρόνου; Ήθελε πραγματικά τη σχολή που είχε στοχεύσει; Σκεφτείτε μαζί τις εναλλακτικές με ηρεμία και όχι πανικό, συμβουλεύστε το (εσείς άλλωστε ξέρετε το παιδί σας καλύτερα από τον κάθε έναν) και στηρίξτε την όποια απόφασή του.

Μην κάνετε συγκρίσεις

Το χειρότερο είναι να κάνετε συγκρίσεις του παιδιού με τα αδέρφια του ή συμμαθητές του. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και το σημαντικό είναι είτε έγραψε καλά σε αυτές τις Πανελλήνιες, είτε όχι να βρει τον τρόπο να πετύχει τους στόχους του.


Πηγή