Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024

Δεν είναι ο βιολογικός ρόλος που κάνει μια γυναίκα μαμά, είναι πολλά περισσότερα από αυτό

Σύμφωνα με τους πατέρες της ψυχανάλυσης η μάνα είναι ο πρώτος καθρέφτης και η πρώτη σχέση εμπιστοσύνης για τον άνθρωπο.

Είναι αυτή που γεφυρώνει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε ένα μωρό και στον κόσμο που ήδη υπάρχει. Το φίλτρο και το μαξιλάρι ασφαλείας είναι η Μαμά.

Όταν φυσικά αναφερόμαστε σε αυτή τη λέξη δεν εννοείται μόνο η βιολογική μητέρα του μωρού, αλλά ο κύριος φροντιστής όπως ονομάζεται, λίγο ψυχρά από την επιστημονική κοινότητα.

Με λίγα λόγια μαμά μπορεί να είναι και ο μπαμπάς, ο παππούς, η γιαγιά, η θεία, ο οποιοσδήποτε αποτελεί την πρώτη και μεγαλύτερη πηγή φροντίδας και αγάπης του παιδιού.

Μέσα από τη παρουσία αυτή, τη Μαμά, το μικρό παιδί θα μάθει εάν ο κόσμος είναι καλός και άξιος εμπιστοσύνης ή κακός και επικίνδυνος.

Μέσα από το βλέμμα και τη στάση ζωής της, το μικρό παιδί θα μάθει να στέκεται στον κόσμο, θα μάθει να αγαπάει τον εαυτό του και, μόλις ενηλικιωθεί, να γίνει το ίδιο ο κύριος φροντιστής του.

Σημαντική και βαριά δουλειά, δουλειά που απαιτεί βάρδιες, συνεχή επιμόρφωση, τόνους υπομονής και επιμονής, μπόλικη αυτοκριτική και θέληση για συνεχή βελτίωση.

Είναι μια λεπτοδουλειά που λίγοι θα κατανοήσουν στο 100% της, γιατί δεν έχει μηνιαία αμοιβή. Βέβαια έχει αμοιβή…όμορφες στιγμές, παντοτινή αγάπη και εκτίμηση, συντροφιά και ένα διαρκές αίσθημα πληρότητας. Αμοιβή πολύτιμη και ανεκτίμητη.

Όσοι ήταν τυχεροί και γνώρισαν μια γλυκιά μαμά, μια μαμά μαμαδένια, γεμάτη στήριξη και πολύτιμες συμβουλές, μια μαμά που ξέρει να δίνει χωρίς να χάνει τον εαυτό της και που έδωσε με όλη της την καρδιά ό,τι απόθεμα αγάπης είχε, μια μαμά που δίδαξε και δεν δυνάστευσε, μια μαμά που, πάνω απ᾽ όλα, τους δέχτηκε για αυτό που είναι και το αγκάλιασε με περηφάνια, αυτοί ξέρουν την ιερότητα της λέξης…

Όχι, δεν είναι ο βιολογικός ρόλος που κάνει μια γυναίκα μαμά. Είναι πολλά περισσότερα από αυτό…

Χρόνια πολλά, λοιπόν, σε όλες τις Μανούλες του κόσμου αυτού!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr  
Blog: psuxislogos.blogspot.com 

Περισσότερα άρθρα για τη Γιορτή της Μητέρας δείτε εδώ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

 


Πηγή