Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης: 7 απίθανα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου

Το δεύτερο τρίμηνο ξεκινάει την 14η εβδομάδα και διαρκεί μέχρι και την 27η εβδομάδα κύησης. Στο σύνολο του δηλαδή, έχει διάρκεια 14 εβδομάδες και περιλαμβάνει τον τέταρτο, τον πέμπτο και τον έκτο μήνα εγκυμοσύνης.

Τους μήνες αυτούς κάποιες αλλαγές στο σώμα σου είναι εμφανείς: το στήθος είναι ακόμα πιο πρησμένο, η κοιλιά ολοένα και μεγαλώνει. Ακόμα πιο εντυπωσιακά ομως είναι όλα αυτά που δεν μπορείς να αντιληφθείς ή δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι συμβαίνουν στον πλακούντα, τη μήτρα και το ίδιο το έμβρυο που μεγαλώνει μέσα σου. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Η μήτρα είναι 14 φορές πιο μεγάλη από το κανονικό της μέγεθος

Κι όμως, από εκεί που τo μέγεθός της ήταν όσο ένα αχλάδι, στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνη φτάνει να έχει το μέγεθος καρπουζιού. Επίσης, η μήτρα είναι γεμάτη υγρά, όπως για παράδειγμα το αμνιακό υγρό, που ζυγίζουν από 1,6 μέχρι 2,7 κιλά και προστατεύουν το έμβρυο.

Η καρδιά σου αντλεί περισσότερο αίμα κατά 40 με 50%

Στη στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης, η καρδιά σου αντλεί περισσότερο είμα ώς και 50% και ο καρδιακό σου ρυθμός αυξάνεται κατά 10 με 20 φορές ανά λεπτό.

Το μωρό σου σε ακούει

Μέχρι και την 18η εβδομάδα κύησης, τα αυτιά του εμβρύου έχουν σχηματιστεί πλήρως και το μωρό σου πλέον μπορεί να ακούει τη φωνή σου, την ηλεκτρική σκούπα, τον σκύλο που γαυγίζει και πολλούς ακόμα ήχους.

Ο πλακούντας δουλεύει όσο τέσσερα όργανα μαζί

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πλακούντας λέγεται και “το δέντρο της ζωής”. Διαβάστε εδώ για τον πλακούντα και την λειτουργία του.

Το μωρό σου έχει γεύση

Από την 16η εβδομάδα εγκυμοσύνης το μωρό μπορεί να γευτεί τα φαγητά που καταναλώνεις. Η γεύσεις ωστόσο αυτές, δεν είναι τόσο δυνατές όσο της αντιλαμβάνεσαι εσύ, αλλά πολύ πιο ήπιες. Σταδιακά το βρέφος τις διαχωρίζει και ήδη από αυτήν την ηλικία ξεκινούν να διαμορφώνονται οι γευστικές του προτιμήσεις.

Το στήθος σου είναι έτοιμο για την παραγωγή γάλακτος

Η προετοιμασία του στήθους για την παραγωγή γάλακτος ξεκινά σχεδόν αμέσως μετά τη σύλληψη. Μέχρι την 20η εβδομάδα εγκυμοσύνης το στήθος έχει ήδη παράξει το πρωτόγαλα που θα καταναλώσει το μωρό αμέσως μετά τον τοκετό.

Το μωρό μπορεί να δει μέσα στη μήτρα

Περίπου στην 30η εβδομάδα, οι ίριδες των ματιών του μωρού σχηματίζονται πλήρως, που σημαίνει ότι το έμβρυο μπορεί να δει ή ακόμα και να αντιδράσει στο έντονο φως. Παραδόξως, δεν είναι εντελώς σκοτεινά στη μήτρα σας, για αυτό και εάν ξαπλώσεις με τέτοιον τρόπο ώστε να χτυπάει ο ήλιος την κοιλιά σου, θα παρατηρήσεις ότι το μωρό κινείται για να προσπαθήσει να καλύψει τα μάτια του.

Πηγή: thebump.com


Πηγή