Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Διάρροια σε παιδιά: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Η διάρροια είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που ταλαιπωρεί όλα τα παιδιά.

Τα μωράκια που θηλάζουν, σπάνια έχουν πρόβλημα διάρροιας, γιατί το μητρικό γάλα περιέχει διάφορα αντισώματα και πρωτεϊνες οι οποίες καταστρέφουν πολλούς από τους μικροοργανισμούς που προκαλούν διάρροια.

Οι διάρροιες μπορούν να εμφανιστούν όλες τις εποχές του χρόνου, είναι όμως συχνότερες το καλοκαίρι.

Συμπτώματα διάρροιας

Τα συμπτώματα της διάρροιας είναι υδαρείς κενώσεις σε μικρή ή μεγάλη ποσότητα, λίγες ή πολλές φορές την ημέρα.
Μπορεί να έχουν πράσινο χρώμα και να έχουν προσμίξεις βλέννας ή και αίματος. Μπορεί παράλληλα το παιδί σας να κάνει εμετούς ή να παρουσιάσει πυρετό. Τα συμπώματα αυτά διαρκούν λίγες ώρες ή λίγες μέρες. Συχνά η διάρροια οφείλεται στην ανατολή των δοντιών του παιδιού αλλά μπορεί να είναι ιογενής ή μικροβιακή λοίμωξη ( γαστρεντερίτιδα) να οφείλεται δηλαδή σε αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα αγελάδας ή σε άλλη τροφή. Μπορεί να φταίει κάποιο αντιβιοτικό ή ακόμα και η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας χυμών ή φρούτων.

Αντιμετώπιση διάρροιας

Η αντιμετώπισης της διάρροιας βασίζεται στη δίαιτα και τη χορήγηση υγρών. Επειδή το μωράκι χάνει μεγάλη ποσότητα υγρών λόγω της διάρροιας, κύριο μέλημά σας είναι να του δώσετε πολλά υγρά και όχι φαγητό.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν οι κενώσεις είναι πολύ υδαρείς και συχνές , αν ταυτόχρονα κάνει εμετούς και δεν μπορείτε να του δώσετε υγρά κι αν δείτε αίμα στα κόπρανα. Όταν οι κενώσεις του μωρού αρχίσουν να βελτιώνονται, η επαναφορά των υπόλοιπων τροφών στο μενού του παιδιού σας θα πρέπει να γίνει σταδιακά.

Τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά μπορούν να τρώνε:

  • Βραστό ή ψητό άπαχο κρέας όπως το κοτόπουλο
  • Βραστό αυγό
  • Μπανάνες
  • Ψωμί και φρυγανιές από λευκά άλευρα
  • Λευκά ζυμαρικά και ρύζι
  • Βραστά ή ψητά λαχανικά

Να θυμάστε ότι η προσθήκη περισσότερου αλατιού στο φαγητό βοηθάει στην πρόληψη των ηλεκτρολυτικών διαταραχών .


Πηγή