Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Διατροφή για μαμάδες: Πέντε υδατάνθρακες που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι που θέλουν να χάσουν κιλά, αποφεύγουν τους υδατάνθρακες καθώς πιστεύουν ότι παχαίνουν.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ευσταθεί. Αυτό που έχει σημασία σύμφωνα με τους διαιτολόγους, είναι ο τύπος των υδατανθράκων που καταναλώνετε.

«Ο εγκέφαλος χρειάζεται υδατάνθρακες για να λειτουργήσει κι ενώ τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες, οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε λίγη επιπλέον ενίσχυση υδατανθράκων από δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια», λέει η διατροφολόγος Δρ Joanna McMillan.

Μιλώντας στο Good Health, η Δρ Joanna McMillan τόνισε ότι υπάρχει μια τάση τα τελευταία χρόνια για κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφίμων.

«Τα ολικής αλέσεως προϊόντα και τα όσπρια (ρεβίθια, φακές) θεωρούνται υπερτροφές που πρέπει να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας. Η κατανάλωση αυτών των τροφών μας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να τρώμε ανθυγιεινές λιχουδιές, εκτροχιάζοντας την προσπάθειά μας για απώλεια βάρους. Επιπλέον, η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της υγείας του εντέρου», πρόσθεσε.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τύποι υδατανθράκων που μπορείτε να καταναλώνετε για να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής:

Ρύζι ολικής αλέσεως, καστανό ή μαύρο

Το καστανό ή μερικώς αναποφλοίωτο ρύζι υφίσταται ελάχιστη επεξεργασία, γι’ αυτό διατηρεί τη φλούδα και το πίτουρο, που το καθιστούν μία πλούσια σε θρεπτική αξία τροφή.Είναι ιδανικό για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος ή για όσους πάσχουν από διαβήτη, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη.

Βρόμη

Η βρόμη αποτελεί ένα είδος δημητριακού που είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα είναι μεταξύ άλλων πλούσια σε φυτικές ίνες (αδιάλυτες και διαλυτές), φώσφορο, θειαμίνη, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.Ένα από τα συστατικά τα οποία αποδίδουν στη βρόμη τις ωφέλιμες ιδιότητές της είναι ένας τύπος διαλυτών ινών που περιέχει, οι β-γλυκάνες, που φαίνεται να βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης, στην αύξηση του κορεσμού και στην καταστολή της όρεξης.

Δείτε στη gallery που ακολουθεί και τις άλλες τροφές με υδατάνθρακες που δεν παχαίνουν:

 

 


Πηγή