Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Διατροφή μωρού: Οκτώ συνταγές με αλεσμένες τροφές

Τους πρώτους μήνες ζωής του το μωρό τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό ή ξένο γάλα. Από τον έκτο μήνα κι έπειτα, οι στερεές τροφές εισάγονται στη διατροφή του και σταδιακά γίνεται η μετάβαση από το μπιμπερό ή το στήθος στο κουτάλι.

Οι πρώτες στερεές τροφές του μωρού είναι το μήλο, το αχλάδι και η μπανάνα, αλλά λαχανικά όπως η πατάτα, το κολοκύθι και το καρότο. Στην πορεία στη διατροφή του προστίθενται ακόμα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, κρέας, όσπρια και άλλες τροφές.

Συνταγές για μωρά – Ιδέες για αλεσμένες τροφές

Οι γιατροί συνιστούν τη σταδιακή προσθήκη νέων τροφών στη διατροφή του βρέφους. Μπορείτε να δοκιμάσετε συνταγές με αλεσμένες τροφές και ιδού μερικές ιδέες.

Κρέμες με φρούτα

Κρέμα με μπανάνα και μήλο

Το μήλο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Αντίστοιχα η μπανάνα είναι εξαιρετική πηγή κάλιο και έχει ήπια γεύση που αρέσει στα παιδιά. Θα χρειαστείτε δύο κόκκινα μήλα και μία ώριμη μπανάνα. Για αρχή βγάζετε τη φλούδα από τα μήλα και τη μπανάνα και κόψτε τα σε μικρά κομματάκια. Βράστε τα σε νερό για έξι με οκτώ λεπτά και στη συνέχεια κάντε τα πουρέ στο μπλέντερ.

Κρέμα με μάνγκο και μπανάνα

poures mangko mpanana

Το μάνγκο είναι ένα εξωτικό φρούτο με ιδιαίτερη γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά. Για αυτή τη συνταγή θα χρειαστείτε ένα μάνγκο και μία μπανάνα χωρίς τις φλούδες και κομμένα σε κομματάκια. Βάλτε τα μέσα στο μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να γίνουν κρέμα. Μπορείτε να προσθέσετε μητρικό γάλα ή γάλα εμπορίου αν θέλετε για να γίνει ακόμα πιο υδαρές.

Αλεσμένα λαχανικά

alesmenes trofes mwro 2

Κρέμα γλυκοπατάτας

Η γλυκοπατάτα είναι ένα γλυκό του φθινοπώρου και είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Βγάλτε τη φλούδα και κόψτε την πατάτα σε μικρότερα κομμάτια. Βράστε την σε νερό για 15 με 20 λεπτά και στη συνέχεια κάντε την πουρέ. Για να κάνετε πιο υδαρή την υφή της μπορείτε να προσθέσετε νερό ή γάλα.

Πουρές με μπρόκολο και γλυκοπατάτα

Μία παραλλαγή της παραπάνω συνταγής που επίσης αξίζει να δοκιμάσετε. Θα χρειαστείτε 175 γραμμάρια μπρόκολο, 100 γραμμάρια γλυκοπατάτα και 30 ml γάλα. Βγάλτε τη φλούδα από την γλυκοπατάτα και κόψτε την σε μικρά κομματάκια. Βάλτε την να βράσει και μετά από πέντε λεπτά προσθέστε στην κατσαρόλα και το μπρόκολο κομμένο σε κομμάτια. Μόλις μαλακώσουν βγάλτε τα από την φωτιά, προσθέστε το γάλα και κάντε τα πουρέ.

Κρέμα με σπανάκι και καρότο

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο και το καρότο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Για αυτή τη συνταγή θα χρειαστείτε 2 καρότα καθαρισμένα και 2 χούφτες σπανάκι. Κόψτε τα καρότα σε μικρά κομματάκια και βάλτε σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει. Μόλις λίγο μαλακώσουν, προσθέστε το σπανάκι και βράστε και τα δύο λαχανικά μαζί για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια βάλτε το καρότο και ο σπανάκι στο μπλέντερ και κάντε τα πουρέ. Προσθέστε νερό ή γάλα, ανάλογα με την υφή που θέλετε να δώσετε.

Πουρές κολοκυθιού

Θα χρειαστείτε μόνο μισό κολοκύθι μεσαίου μεγέθους. Κόψτε το κολοκύθι σε κομματάκια και βράστε το ή κάντε το στον ατμό μέχρι να είναι αρκετά μαλακό. Αφού κρυώσει αλέστε το σε ένα μπλέντερ και είναι έτοιμο να το απολαύσει το μωράκι σας.

Αλεσμένες τροφές με κρέας και λαχανικά

Πουρές με κοτόπουλο, πατάτα και καρότο

poures me patata kai karoto

Το κοτόπουλο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και απαραίτητο στη διατροφή του μωρού. Για τον πουρέ με κοτόπουλο, πατάτα και καρότο, θα χρειαστείτε τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, δύο πατάτες και δύο κολοκυθάκια. 

Βάλτε σε μία κατσαρόλα της δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και περάστε ελαφρώς το κοτόπουλο ώστε να θωρακίσετε τα υγρά του. Μετά από δύο λεπτά ρίξτε τα καρότα και την πατάτα που θα τα έχετε κόψει σε κύβους. Ρίξτε νερό μέχρι τη μέση και αφήστε να πάρει ένα χόχλο.

Μόλις αρχίσει να βράζει, σκεπάστε την κατσαρόλα και χαμηλώστε την εστία της κουζίνας σας, ώστε να σιγοβράσει. Μόλις δείτε ότι τόσο το κοτόπουλο, όσο τα καρότα και οι πατάτες λιώνουν, αφαιρέστε με μια τρυπητή κουτάλα.

Βάλτε τα στο μπλέντερ με λίγο από το ζωμό της κατσαρόλας σας και λιώστε τα, ώστε να έχετε έναν ομοιόμορφο πουρέ χωρίς μεγάλα κομμάτια. Βάλτε σε ένα πιάτο πουρέ και ρίξτε μία κουταλιά ωμό ελαιόλαδο και ανακατέψτε. Αν θέλετε προαιρετικά μπορείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες λεμόνι.

 


Πηγή