Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: 10 λόγοι για να φάτε περισσότερο σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα ιδιαίτερο διαδεδομένο λαχανικό που μαγειρεύετε σε διάφορες παραλλαγές: σαλάτα, βραστό, σκέτο, με κρέας ή ρύζι κ.λπ. Το θρεπτικό σπανάκι υπάρχει στην αγορά όλο τον χρόνο – φρέσκο ή κατεψυγμένο.

Ας δούμε τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει μια έγκυος όταν καταναλώνει σπανάκι:

Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ

Το σπανάκι είναι μια πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης του φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο καθώς προστατεύει το μωρό από διάφορες γενετικές ανωμαλίες.

Προστατεύει από ανεπάρκεια φυλλικού οξέος

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα, απώλεια όρεξης, διάρροια, ευερεθιστότητα κ.ά. Μπορείτε να αποφύγετε όλα τα παραπάνω προσθέτοντας σπανάκι στη διατροφή σας.

Μειώνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού

Εξ αιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φυλλικό οξύ το σπανάκι μειώνει τις πιθανότητες ενός πρόωρου τοκετού ή μιας ανεπιθύμητης αποβολής.

Αποτρέπει την αναιμία

Πολλές γυναίκες υποφέρουν από αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα των εγκύων χρειάζεται επιπλέον σίδερο για να βοηθήσει το μωρό σας να αναπτυχθεί. Εάν προσθέσετε σπανάκι στη διατροφή σας μπορείτε να εξασφαλίσετε μια υγιή παροχή σιδήρου και φυλλικού οξέος, που μπορεί να αποτρέψει και να θεραπεύσει την αναιμία.

Βοηθά στην ανάπτυξη του πνεύμονα

Το σπανάκι περιέχει φορτία β-καροτίνης η οποία όταν μετατρέπεται σε βιταμίνη Α βοηθά στην ανάπτυξη των πνευμόνων του αγέννητου μωρού σας. Η βιταμίνη Α βοηθά επίσης το μωρό σας να κερδίσει επαρκές βάρος ενώ ενισχύει το μεταβολισμό σας.

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι συχνή μεταξύ των εγκύων γυναικών, όπως οι αιμορροΐδες. Και οι δύο αυτές δυσάρεστες συνέπειες της εγκυμοσύνης μπορούν να αντιμετωπιστούν αν συμπεριλάβετε το σπανάκι στη διατροφή σας. Οι ίνες που περιέχει το σπανάκι διευκολύνουν τις κινήσεις του εντέρου και παρέχουν ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Ανακουφίζει από τους πόνους

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ολόκληρο το σώμα σας μπορεί να πονά. Το αυξανόμενο βάρος καθώς και οι κυμαινόμενες ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν τα οστά και τους μυς σας. Το σπανάκι περιέχει γλυκολιπίδιο, έναν αντιφλεγμονώδη παράγοντα, που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τους πόνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Εάν είστε έγκυος είναι σημαντικό να διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση. Η υψηλή πίεση αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη. Το σπανάκι περιέχει νιτρικά άλατα τα οποία βοηθούν να διατηρηθεί η πίεση του αίματος υπό έλεγχο.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα 

Το σπανάκι περιέχει άφθονες ποσότητες βιταμίνης C που είναι ένα αντιοξειδωτική. Η βιταμίνη C μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα υγιές και να αποφύγετε τις συχνές ασθένειες, κρυολογήματα κ.λπ..

Περιέχει ασβέστιο

Το βαρύ σώμα σας ασκεί μεγάλη πίεση στα οστά σας. Το αγέννητο μωρό σας χρειάζεται επίσης ασβέστιο για την υγιή ανάπτυξη του. Το σπανάκι περιέχει ασβέστιο και μπορεί να προσφέρει στα οστά σας την απαιτούμενη δύναμη.

Το σπανάκι έχει πλούσια διατροφική αξία καλό όμως είναι πριν το εντάξετε στην καθημερινή διατροφή σας να συζητήσετε με τον γιατρό σας ένα πρόγραμμα κατανάλωσής του- ποσότητα, συχνότητα κ.λπ.

Πηγή: MomJunction


Πηγή