Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Overnight oats για εγκύους

Πολλές έγκυες ξυπνούν πεινασμένες λόγω της πτώσης του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ή ξυπνούν με ναυτία, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να καταναλώνετε απλά, υγιεινά τρόφιμα για πρωινό.

Αν θέλετε να ξεφύγετε λίγο από τις φρυγανιές, τις φρυγανισμένες φέτες ψωμιού ή τα κρακεράκια μπορείτε να φτιάξετε βρώμη από το βράδυ.

Υπάρχουν τόσο νόστιμες συνταγές εκεί έξω που σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν.

Γιατί overnight oats

Η βρώμη είναι μια εξαιρετική τροφή και ιδιαίτερα ιδανική για ευαίσθητα στομάχια στην αρχή της εγκυμοσύνης. Ακολουθούν μερικά από τα οφέλη της.

Photo by Yulia Khlebnikova on Unsplash

Εκπληκτική πηγή ενέργειας

Οι έγκυες χρειάζονται μια σταθερή δόση ενέργειας όλη την ημέρα. Μόνο μια μικρή μερίδα βρώμης περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες και θερμίδες για να δώσει ώθηση ενέργειας στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έχει σύνθετους υδατάνθρακες

Οι «καλοί» σύνθετοι υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούνται από μεγάλες αλυσίδες μορίων σακχάρων και διασπώνται στον οργανισμό με πολύ πιο αργό ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της πείνας.

Πλούσια σε φυτικές ίνες

Η βρώμη περιέχει σημαντική ποσότητα ινών βοηθώντας τις έγκυες γυναίκες που πάσχουν από δυσκοιλιότητα, να την αντιμετωπίσουν.

overnight oats gia egkues 1

Photo by Deryn Macey on Unsplash

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Το κάλιο, ο φώσφορος, το ασβέστιο, το σελήνιο, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο είναι μόνο μερικά από τα μέταλλα που αποτελούν μέρος της βρώμης. Κάθε ένα από αυτά έχει πολλά οφέλη από την ενίσχυση της υγείας των οστών μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πλούσια σε φολικό οξύ

Από όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα, το φολικό οξύ είναι το πιο σημαντικό από όλα για μια έγκυο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου του εμβρύου και αποφεύγει την εμφάνιση διαταραχών.

Περιέχει σίδηρο

Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος αναιμίας, καθώς μια μερίδα βρώμης σε καθημερινή βάση φροντίζει για το 10% του απαιτούμενου σιδήρου που χρειάζεται ο οργανισμός.

Συνταγή για overnight oats με σπόρους chia

overnight oats gia egkues 3

Photo by Milada Vigerova on Unsplash

Υλικά:

  • 1/2 κούπα βρώμη
  • 1/2 κούπα γάλα της επιλογής σας
  • 1 κ.τ.σ γιαούρτι
  • 1 κ.τ.σ σπόρους chia
  • 1/4 κ.τ.γ υγρή βανίλια
  • 1 κ.τ.σ μέλι ή σιρόπι σφενδάμου

Πώς θα το φτιάξετε:

  1. Βάλτε σε ένα ποτήρι ή ένα γυάλινο βαζάκι τη βρώμη, τους σπόρους chia, το γιαούρτι, τη βανίλια, το σιρόπι σφενδάμου και το γάλα. Ανακατέψτε καλά και αφήστε στο ψυγείο για το βράδυ ή για τουλάχιστον δύο ώρες.
  2. Έπειτα βγάλτε το απο το ψυγείο, προσθέστε από πάνω ό,τι φρούτα θέλετε, κομματάκια σοκολάτας, φλέικς καρύδας, κανέλα, μήλο ή ό,τι άλλο θέλετε εσείς και απολαύστε το.

Να θυμάστε μπορείτε να το ζεστάνετε αν θέλετε, αλλά μπορείτε να το καταναλώσετε και κρύο.


Πηγή