Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Διδάσκοντας καλοσύνη στα παιδιά: Πώς μια απλή πράξη μπορεί να κάνει τη διαφορά

Πόσο εύκολο είναι να εμφυσήσουν οι γονείς στα παιδιά τους την έννοια της καλοσύνης; Η απάντηση έρχεται μέσα από μια άλλη ερώτηση: Οι γονείς δίνουν έμφαση στην καλοσύνη;

Σύμφωνα με έρευνα του Harvard, 8 στους 10 γονείς ,σε έρευνα που έγινε, απάντησαν ότι δίνουν μεγαλύτερη αξία στα επιτεύγματα και την ευτυχία, παρά στην καλοσύνη.

Σήμερα, λοιπόν που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης, είναι μια ευκαιρία να επικεντρωθείτε σε καλές πράξεις υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας ότι η καλοσύνη είναι μια θετική δύναμη που μας συνδέει όλους και ότι είναι σημαντικό να τη διδαχθούν τα παιδιά.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η καλοσύνη

Καλοσύνη σημαίνει να ενδιαφερόμαστε για τους άλλους και να μπορούμε να δείξουμε αυτό το ενδιαφέρον μέσω των σκέψεων και των πράξεών μας. Μια πρόσφατη μελέτη με παιδιά εννέα έως έντεκα ετών ανέδειξαν τα οφέλη της καλοσύνης Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έκαναν καλές πράξεις συχνά, ήταν πιο κοινωνικά αποδεκτά από τους συνομηλίκους τους και το σημαντικότερο, ήταν λιγότερο πιθανό να εκφοβίζουν τους άλλους ως έφηβοι.

Οι λέξεις έχουν σημασία

Όταν εστιάζετε στην καλοσύνη, ελπίζετε σε έναν καλύτερο κόσμο. Η συζήτηση στα παιδιά για την καλοσύνη μπορεί να ξεκινήσει με το να ακούτε τι έχουν να πουν.
Μπορείτε να τα ρωτήσετε πώς ορίζουν την καλοσύνη και τι μετράει ως καλοσύνη για αυτά. Ζητήστε να μοιραστούν μαζί σας μια ιστορία καλοσύνης από τη δική τους ζωή.

Ποιους θεωρούν «ευγενικούς» ανθρώπους; Γιατί;Το να μαθαίνετε στα παιδιά πώς να είναι ευγενικά και καλοσυνάτα είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που μπορείτε να τους διδάξετε.

Η καλοσύνη τονώνει την αυτοπεποίθηση

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Adolescence έδειξε ότι οι πράξεις καλοσύνης -είτε μεγάλες (όπως η βοήθεια στην οικοδόμηση ενός σπιτιού για μια οικογένεια χαμηλού εισοδήματος) είτε μικρές (ζωγραφίζοντας πέτρες καλοσύνης)- ενισχύουν τα επίπεδα αυτοεκτίμησης σε παιδιά και εφήβους.«Δίνει στα παιδιά την αίσθηση του σκοπού και την αίσθηση του «Έχω σημασία» και αυτό από μόνο του είναι ιδιαίτερα σημαντικό», τονίζουν οι ερευνητές.

kalosini kai paidia2

Τα καλοσυνάτα παιδιά έχουν περισσότερους φίλους

Σύμφωνα με μια αυστραλιανή μελέτη σε σχεδόν 3.000 μαθητές γυμνασίου, τα παιδιά με ευγενική συμπεριφορά είχαν περισσότερους φίλους από εκείνα που είχαν πιο «αντικοινωνικές» συμπεριφορές. Ομοίως, αυτή η μελέτη με Καναδούς εφήβους έδειξε επίσης ότι οι μαθητές γυμνασίου που έκαναν τρεις πράξεις καλοσύνης προς τους άλλους κατά τη διάρκεια μιας καθορισμένης περιόδου τεσσάρων εβδομάδων ήταν περισσότερο αρεστοί στους συνομηλίκους τους από εκείνους που έκαναν τρεις πράξεις για τον εαυτό τους. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι τα παιδιά που έχουν ευγενική νοοτροπία είναι λιγότερο πιθανό να εκφοβιστούν ή να εκφοβίσουν άλλους.

Φυσικά, η εύρεση χρόνου για καλοσύνη μπορεί να είναι δύσκολη στον σημερινό πολυάσχολο, ψηφιακό, συχνά ανέπαφο κόσμο. Γι΄αυτό και ο Bo Whittenton, υπεύθυνος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Be Kind People Project τονίζει ότι χρειάζεται μια πράξη καλοσύνης για να ξεκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση. « Η σημερινή νεολαία είναι οι αυριανοί πολίτες, ηγέτες και γονείς. Κάντε μικρές πράξεις καλοσύνης . Μιλήστε μεταξύ σας (από κοντά!). Και να είστε ευγενικοί», συμβουλεύει τους γονείς.

Με πληροφορίες από το healthychildren.org


Πηγή