Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Δυσκοιλιότητα μετά τον τοκετό: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα τόσο στην εγκυμοσύνη, όσο και μετά τον τοκετό. Συνήθως διαρκεί μερικές ημέρες, ωστόσο αυτό εξαρτάται και από τις αιτίες που την προκαλούν.

Αίτια δυσκοιλιότητας μετά τον τοκετό

Τοκετός με καισαρική

Στον τοκετό με καισαρική, το έντερό σας θα χρειαστεί περίπου τρεις με τέσσερις ημέρες μέχρι να ξεκινήσει και πάλι να λειτουργεί φυσιολογικά.

Παυσίπονα

Τα παυσίπονα επιβραδύνουν τη λειτουργία του πεπεπτικού συστήματος, συνεπώς η χορήγησή τους κατά τη διάρκεια ή μετά τον τοκετό, μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Αιμορροΐδες

Η εμφάνιση αιμορροϊδών κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο και μπορεί να προκαλέσει ή να εντείνει τη δυσκοιλιότητα

Συμπληρώματα σιδήρου

Τα συμπληρώματα σιδήρου που σε πολλές περιπτώσεις χορηγούνται την περίοδο της εγκυμοσύνης, επίσης μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Αντιμετώπιση

  • Η δυσκοιλιότητα θα περάσει από μόνη της σε μερικές ημέρες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα.
  • Τρώτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια και το ψωμί ολικής άλεσης.
  • Πίνετε πολύ νερό, τουλάχιστον επτά με οκτώ ποτήρια την ημέρα. Η κατανάλωση νερού θα  βοηθήσει στη σωστή λειτουργία του εντέρου.
  • Περπατήστε. Το περπάτημα μπορεί να είναι επώδυνο τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό και ειδικά τον τοκετό με καισαρική, ωστόσο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και την καλή λειτουργία του εντέρου.

Πηγή: babycenter.com


Πηγή