Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Είναι ανησυχητική η εξάρτηση ενός μωρού από ένα παιχνίδι ή αντικείμενο;

Περισότερο από το 60% των παιδιών ξεχωρίζουν κάποιο αντικείμενο και δένονται μαζί του σε απίστευτο βαθμό.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, τα μωρά έχουν ανάγκη το δέσιμο με ένα …άψυχο αντικείμενο και το χρειάζονται για να ηρεμήσουν, να τους κάνει παρέα όταν λείπει η μαμά ή ο μπαμπάς, να τους  νανουρίσει, να τους βοηθήσει να αισθανθούν αγάπη και να την ανταποδώσουν.

Το μωρό θα εντοπίσει λοιπόν και θα διαλέξει μόνο του το αντικείμενο ή το παιχνίδι εκείνο που θα το συντροφεύει.

Παλαιότερα οι παιδοψυχολόγοι υποστήριζαν ότι ένα παιδάκι που έδειχνε εξάρτηση από ένα αντικείμενο, αισθανόταν ότι του έλειπε η παρουσία ή η αγάπη των γονιών του και με αυτό τον τρόπο την αναπλήρωνε.

Αντίθετα, οι ειδικοί σήμερα πιστεύουν ότι η επιλογή ενός αντικειμένου- φίλου όχι μόνο δεν συνδέεται με έλλειψη τρυφερότητας αλλά είναι και ένα στοιχείο θετικό που παίζει σημαντικό ρόλο στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και το κάνει να νοιώθει πληρότητα.

Ο αγαπημένος φίλος μπορεί να είναι ένα αρκουδάκι ή μία κουβερτούλα.

Τα περισσότερα παιδιά -υπάρχουν πάντα και εξαιρέσεις- αφήνουν στην άκρη το αγαπημένο τους αντικείμενο στο χρονικό διάστημα από 4- 6 ετών, όταν αποκτήσουν καινούργια ενδιαφέροντα.

Μέχρι τότε όμως, φροντίστε αυτό που θα διαλέξει το μωρό να του παρέχει ασφάλεια. Να μην έχει κουμπιά ή άλλα μικρά κομματάκια, να μην ξεβάφει. Να το πλένετε τακτικά και μάλιστα από την αρχή της χρήσης του.

Μην αντιδράτε αρνητικά και μην πιέζετε το παιδί σας να το αποχωριστεί. Και το πιο σημαντικό: Μην παραλείπετε να το παίρνετε μαζί σας σε όλες τις μετακινήσεις και τα ταξίδια που κάνετε.

Photo: pixhome.blogspot.gr


Πηγή