Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Είναι ασφαλές για τα μωρά να τρώνε αυγό;

Τα αυγά θεωρούνται άριστη τροφή, υψηλής βιολογικής αξίας.

Ένα ολόκληρο αυγό έχει περίπου 70 θερμίδες και έξι γραμμάρια πρωτεΐνης. Παρέχει επίσης διάφορες ποσότητες από 13 ουσίες, όπως βιταμίνη D, σίδηρο, ψευδάργυρο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και χολίνη.

Η κατανάλωση ενός αυγού προσφέρει στον οργανισμό το 9% των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο ενός μωρού, το 60% των ημερήσιων αναγκών σε φυλλικό οξύ, το 12% των ημερήσιων αναγκών σε ωμέγα 3 και το 43 % των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες.

Στο παρελθόν, οι παιδίατροι ήταν επιφυλακτικοί και συνιστούσαν η ένταξη του αυγού στη διατροφή του μωρού να γίνεται μετά τη συμπλήρωση ενός έτους λόγω ανησυχιών για αλλεργίες.

Πλέον οι ειδικοί προτείνουν ότι μετά το δέκατο μήνα ( άλλοι προτείνουν τον 7ο μήνα) το παιδί μπορεί να ξεκινήσει τον κρόκο και μετά τους 12 μήνες και το ασπράδι.

Αλλεργίες και αυγό

Ο σημαντικότερος λόγος που το αυγό εντάσσεται στη διατροφή του μωρού λίγο πριν γίνει ενός έτους σχετίζεται με τις αλλεργίες. Σχεδόν το 2% των παιδιών είναι αλλεργικά στα αυγά.

Ο κρόκος του αυγού δεν περιέχει πρωτεΐνες που σχετίζονται με αλλεργική αντίδραση σε αντίθεση με το ασπράδι  που μπορεί να προκαλέσει ήπιο έως σοβαρό αλλεργικό επεισόδιο.

Ερευνητές πίστευαν ότι η πρώιμη εισαγωγή αυγών μπορεί να προκαλέσει αλλεργία στο μωρό. Ωστόσο μια μελέτη του 2010 σε σχεδόν 2.600 βρέφη αποκάλυψε, ότι ίσως να ισχύει το αντίθετο.Τα μωρά που εκτέθηκαν σε αυγά μετά τα πρώτα γενέθλιά τους είχαν στην πραγματικότητα περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργία στα αυγά από ό, τι τα μωρά που ξεκίνησαν το αυγό μεταξύ 4 και 6 μηνών.

moro kai aygo

Πώς να εισάγετε το αυγό στη διατροφή του μωρού

Όταν ξεκινήσετε το αυγό στο μωρό θα πρέπει να περιμένετε τέσσερις ημέρες. Εάν παρατηρήσετε αλλεργική αντίδραση ή άλλη ευαισθησία, σε αυτό το διάστημα επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.

Συνήθως ξεκινάτε με τον κρόκο και αρκετά αργότερα δίνετε και το ασπράδι.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για το πώς να προσθέσετε τον κρόκο αυγού στη διατροφή του παιδιού σας:

  • Βράστε καλά το αυγό και πολτοποιήσετε τον κρόκο με αβοκάντο, μπανάνα, γλυκοπατάτα και άλλα φρούτα και λαχανικά που δίνετε στο μωρό με τη μορφή πουρέ.
  • Διαχωρίστε τον κρόκο από το ασπράδι. Ζεσταίνετε ένα τηγάνι με λίγο λάδι και ανακατεύετε τον κρόκο με μητρικό γάλα ή πλήρες γάλα.
  • Διαχωρίστε τον κρόκο και μαγειρέψτε τον με μισό φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης ή λαχανικά. Ανακατέψτε καλά μέχρι να μαγειρευτεί.
  • Μόλις το παιδί σας είναι ενός έτους ή ο παιδίατρος σας δώσει το πράσινο φως για την κατανάλωση ολόκληρου του αυγού, μπορείτε να φτιάξετε ομελέτες με μαλακά λαχανικά και τυριά ή να το δίνετε βρασμένο σε κομμάτια.

Πηγή: healthline.com

 


Πηγή