Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Είναι ασφαλές να κοιμάται το μωράκι σας μπρούμυτα;

Επιστρέψατε μόλις από το μαιευτήριο μαζί με το νεογέννητο μωράκι σας και θέλετε να κάνετε το καλύτερο δυνατό ώστε να του εξασφαλίσετε ένα ήσυχο και ασφαλές περιβάλλον.

Έχετε αγοράσει την κούνια του ή το καλαθάκι που θα κοιμάται τον πρώτο καιρό και από τώρα ψάχνετε στο διαδίκτυο για το πώς πρέπει να κοιμάται με ασφάλεια το μωράκι σας. Η ερώτηση που κάνουν οι περισσότερες μαμάδες ωστόσο είναι αν πρέπει ή όχι ένα μωράκι να κοιμάται μπρούμυτα.

5 μύθοι και αλήθειες για τον ύπνο του μωρού

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που έρχονται αντιμέτωπα τα νεογνά και τα βρέφη είναι το το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (Sudden Infant Death Syndrome – SIDS). Η ακριβής αιτία του θανάτου ενός νεογέννητου μωρού ή του παιδιού πριν γίνει ενός έτους, οφείλεται στο Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, δεν είναι όμως εύκολος ο προσδιορισμός του, ενώ μια από τις πιο συχνές αιτίες είναι ο ύπνος των μωρών μπρούμυτα.

Πολλοί γονείς βάζουν το μωρό να κοιμηθεί σε θέση μπρούμυτα, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο ακόμη και αν είναι παρόντες και δίπλα στο μωρό. Έτσι λοιπόν θα πρέπει τον πρώτο χρόνο να είστε αρκετά προσεκτικοί με τον ύπνο του μωρού και να φροντίζετε να μην το βάζετε να κοιμάται μπρούμυτα!

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

  • Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, εάν τοποθετήσετε το μωρό σας ανάσκελα για να κοιμηθεί, οι πιθανότητες του Συνδρόμου, είναι πολύ λιγότερες από ό, τι αν το τοποθετούσατε να κοιμηθεί με την κοιλιά προς τα κάτω.
  • Αν βάζετε το μωρό σας να κοιμηθεί μπρούμυτα υπάρχουν υψηλός κίνδυνος Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.
  • Όλα τα παραπάνω ισχύουν ακόμη και για πρόωρα μωράκια
  • Όλα τα παραπάνω ισχύουν ακόμη και αν ο ύπνος του παιδιού σας διαρκεί λιγότερο από μία ώρα.
  • Είναι σημαντικό κάθε φορά που βάζετε το μωράκι σας για ύπνο να σιγουρεύεστε ότι είναι με την κοιλιά προς τα επάνω και όχι προς τα κάτω!
  • Ακόμη ένας ασφαλές τρόπος για να κοιμάται το μωρό σας είναι στην πλάγια θέση. Ακόμη και τότε όμως θα πρέπει να το ελέγχετε καθώς μπορεί να γυρίσει με την κοιλίτσα προς τα κάτω.

Ακολουθήστε τα παρακάτω tips για να κοιμάται με ασφάλεια το νεογέννητο!

Πότε μπορούν τα μωρά να κοιμηθούν μπρούμυτα;

Ο κίνδυνος του Αιφνίδιου Βρεφικού θανάτου είναι υψηλότερος όταν το μωρό σας είναι ηλικίας μεταξύ ενός και τεσσάρων μηνών. Αυτό όμως δεν αποκλείει την πιθανότητα του Συνδρόμου μέχρι το μωρό να κλείσει το πρώτο του έτος.

Από τη στιγμή που το μωρό σας θα δυναμώσει αρκετά, θα είναι σε θέση να κυλά μόνο του από μπροστά προς τα πίσω ή από πίσω προς εμπρός. Σε αυτό το στάδιο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε όταν το μωρό σας κυλά από πίσω προς τα εμπρός ενώ κοιμάται. Μπορείτε να το βάλετε εσείς σε θέση ανάσκελα ενώ αυτό κοιμάται, ή να το αφήσετε να κοιμηθεί με τον τρόπο που διάλεξε εκείνο. Βεβαιωθείτε μόνο ότι όταν το βάζετε για ύπνο, το βάζετε με την κοιλίτσα προς τα επάνω!

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα οι γονείς των νεογέννητων συνεχίζουν να αγνοούν τις προειδοποιήσεις σχετικά με το ότι το μωρό τους δεν πρέπει να κοιμάται μπρούμυτα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προειδοποιεί ότι οι γονείς πρέπει να τοποθετούν τα βρέφη τους με την πλάτη κατά τη διάρκεια του ύπνου, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος του ΣΑΒΘ. Τα αποτελέσματα της έρευνας, δείχνουν ότι σχεδόν το 30 τοις εκατό του συνόλου των βρεφών δεν κοιμούνται στις πλάτες τους. Όταν ρωτήθηκαν οι γονείς τους, προέκυψε ότι οι περισσότεροι από αυτούς ανησυχούν ότι τα μωρά τους μπορεί να πνιγούν ή να πάθουν αναρρόφηση εάν τοποθετηθούν ανάσκελα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Όλοι οι γιατροί επιβεβαιώνουν ωστόσο ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πνιγμού αν βάλετε το μωρό κοιμηθεί ανάσκελα. Αν το μωρό είναι υγιές, θα φτύσει ή θα καταπιεί τυχόν υγρά σε μια αντανακλαστική ενέργεια για να κρατήσει τις αναπνευστικές οδούς του καθαρές και ανοιχτές. Έτσι λοιπόν αν ένα μωρό τοποθετηθεί ανάσκελα, θα του είναι πιο εύκολο αποβάλει οποιαδήποτε τέτοια υγρά που μπορεί να μπλοκάρουν τις αναπνευστικές οδούς του, λόγω της θέσης της τραχείας του μωρού. Ενώ θα κοιμάται ανάσκελα, η τραχεία του θα είναι στην κορυφή του οισοφάγου, και θα οδηγεί μέχρι το στομάχι του. Αν έχει μια ξαφνική αποβολή υγρού, το υγρό αυτό δεν θα μπορεί να φτάσει την τραχεία για να προκαλέσει πνιγμό. Από την άλλη πλευρά, όταν τον τοποθετείτε μπρούμυτα για ύπνο, οποιοδήποτε υγρό θα βγει μέσα από τον οισοφάγο.

 Μερικές συμβουλές για τον ύπνο του βρέφους, από την παιδίατρο του Mothersblog

Ο ύπνος είναι σημαντικός για ένα μωρό, αυτός είναι και ο λόγος που ως νέοι γονείς πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί. Πάντα να συμβουλεύεστε τον παιδίατρό σας και μη διστάζετε να του κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση, όσο «χαζή» και αν θεωρείτε ότι είναι.

Πριν επιλέξετε τη σωστή θέση για τον ύπνο του μωρού σας, ρωτήστε τον παιδίατρό σας για το εάν πρέπει να κοιμάται το μωρό σας ανάσκελα ή όχι!


Πηγή