Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Είναι η βρεφική πούδρα ασφαλής για τα παιδιά;

Όταν σκεφτόμαστε τα μωράκια, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι εκείνη η γλυκιά, τρυφερή και όμορφη μυρωδιά. Είναι εκείνη η γνώριμη μυρωδιά που αμέσως κανείς θα πει “Μμμ, μου μυρίζει βρεφική πούδρα!”. Πολλοί γονείς την έχουν χρησιμοποιήσει και τη χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα, πόσα όμως γνωρίζουμε για τη βρεφική πούδρα; Από τι είναι φτιαγμένη;

Τι είναι η βρεφική πούδρα;

Το κύριο συστατικό της βρεφικής πούδρας είναι το ταλκ, γι ‘αυτό και ονομάζεται επίσης σκόνη ταλκ. Η σκόνη ταλκ είναι η επεξεργασμένη πούδρα του πιο μαλακού ορυκτού που υπάρχει στη γη: του τάλκη. Το ταλκ είναι ένα «αδρανές» συστατικό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκαλεί χημική αντίδραση όταν καταποθεί ή χρησιμοποιηθεί επάνω στο δέρμα. Οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται τη φυσική απαλότητά της, την ασφάλεια και την απορροφητικότητά της από την εποχή της Αρχαίας Αιγύπτου.

Ο τάλκης βρίσκεται σε αποθέσεις πετρωμάτων σε ολόκληρο τον πλανήτη και εξορύσσεται όπως πολλά άλλα ορυκτά. Στη βρεφική πούδρα χρησιμοποιείται μόνο φαρμακευτικός τάλκης.

Εκτός από ταλκ, μερικές πούδρες για μωρά παρασκευάζονται επίσης από άμυλο αραβοσίτου ή σκόνη αραχίδας. Μερικές βρεφικές πούδρες μπορεί να περιέχουν ένα μείγμα όλων αυτών, μαζί με άλλες χημικές ουσίες που προκαλούν αυτό το όμορφο και γνώριμο άρωμα σε όλους.

Γιατί οι γονείς χρησιμοποιούν βρεφική πούδρα;

Ο τάλκης, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι το κύριο συστατικό της βρεφικής πούδρας και έχει την ιδιότητα να απορροφά υγρασία από την επιφάνεια του δέρματος. Για το λόγο αυτό, η βρεφική πούδρα χρησιμοποιείται κυρίως για να διατηρεί το μωρό στεγνό και χωρίς υγρασία, ειδικά εκεί που διπλώνει το δέρμα τους και στην περιοχή της πάνας.

Ωστόσο, ακόμη και γνωρίζοντας όλους αυτούς τους λόγους, οι γονείς κάνουν δεύτερες σκέψεις σε ό,τι έχει να κάνει με τη χρήση του βρεφικού ταλκ, εξαιτίας κάποιων μελετών που δημοσιεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Είναι ασφαλής η βρεφική πούδρα;

Οι απόψεις των ειδικών πάνω σε αυτό το θέμα διίστανται μιας και δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες. Ωστόσο, προτείνεται οι γονείς που θέλουν να χρησιμοποιούν πούδρα να το κάνουν με προσοχή.

vrefiki poudra 1

Τι να προσέξετε σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιείτε την βρεφική πούδρα

  • Διαλέξτε πούδρα από επώνυμη και γνωστή εταιρία
  • Διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά που φτιάχνεται
  • Μη βάζετε ποτέ την πούδρα στο πρόσωπο του μωρού
  • Να είστε αρκετά προσεκτική όταν τη χρησιμοποιείτε στις περιοχές γύρω από το λαιμό του μωρού
  • Πάντα να βάζετε την πούδρα πρώτα στο χέρι σας μακριά από το μωρό και έπειτα να την ταμπονάρετε απαλά στο δέρμα του
  • Κρατήστε την πούδρα μακριά από τα παιδιά
  • Μη χρησιμοποιείτε σφουγγαράκι πούδρας
  • Μετά από κάθε αλλαγή πάνας καθαρίστε πολύ καλά την πούδρα που μπορεί να πέσει τριγύρω στην αλλαξιέρα

πηγή: mylittlemoppet.com


Πηγή