Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Είναι καλό να κλαίνε και οι μαμάδες πού και πού…

Για μια μαμά, το παιδί της είναι, και θα είναι πάντα, η πρώτη της προτεραιότητα. Το μητρικό ένστικτο, σε συνδυασμό με την αστείρευτη αγάπη που νιώθει για το παιδί της, κάνει μια μαμά να επιθυμεί όσο τίποτα άλλο να προσφέρει τα πάντα στο παιδί της, μα και να το προστατέψει από την παραμικρή στενοχώρια στη ζωή του.

Στα πλαίσια αυτά, οι μαμάδες συχνά προσπαθούν το παιδί τους να μη τις δει ποτέ λυπημένες, και ιδιαίτερα να μη τις δει ποτέ να κλαίνε. Πόσο εφικτό, αλλά και πόσο σκόπιμο, είναι όμως κάτι τέτοιο;

«Δεν θέλω το παιδί μου να με βλέπει να κλαίω»

Η αλήθεια είναι ότι η ζωή έχει τα σκαμπανεβάσματά της και είναι φορές που γίνεται ιδιαιτέρως δύσκολη. Όλοι οι άνθρωποι νιώθουν, κάποιες φορές, λυπημένοι αγχωμένοι, καταβεβλημένοι. Το κλάμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι μια φυσιολογική αντίδραση, η οποία συχνά λειτουργεί λυτρωτικά, επιτρέποντας στο έντονο συναίσθημα να ξεσπάσει και στη συνέχεια να μαλακώσει. Η υπερβολική καταπίεση, από την άλλη, να μην κλάψουμε μήπως και μας δει το παιδί μας, δε μας επιτρέπει να ανακουφιστούμε.

Αντίθετα, τα καταπιεσμένα συναισθήματα συσσωρεύονται και επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική μας κατάσταση, άρα και την ικανότητά μας να είμαστε ψυχολογικά παρούσες για το παιδί μας.

«Μα πρέπει να προστατεύσω το παιδί μου!»

Από την άλλη, η πεποίθηση ότι πρέπει πάση θυσία να προστατεύουμε το παιδί μας από την πραγματικότητα είναι, ως επί το πλείστον, λανθασμένη. Τα παιδιά που καταλαβαίνουν νωρίς ότι στη ζωή δεν είναι όλα ρόδινα, μεγαλώνοντας αναπτύσσουν μεγαλύτερη ψυχολογική αντοχή και καλύτερη ικανότητα να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες της ζωής και να μην το βάζουν κάτω. Επιπλέον, τα παιδιά στα οποία επιτρέπεται- σε λογικό βαθμό -να καταλάβουν ότι οι γονείς τους δεν είναι υπεράνθρωποι, έχουν μικρότερες πιθανότητες να γίνουν αγχώδη και τελειοθηρικά μεγαλώνοντας.

Τέλος, η ειλικρίνεια απέναντι στο παιδί μας- ακόμα και αν αυτό σημαίνει να του δείχνουμε ότι έχουμε και εμείς αδυναμίες- οδηγεί, σε βάθος χρόνου, σε μια σχέση πιο αληθινή και πιο ουσιαστική.

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com  
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336 

www.kolonakipsychologist.com 


Πηγή