Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Είναι οι σταφίδες ασφαλές σνακ για τα παιδιά; – Τι να προσέξετε

Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε σίδηρο, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μαγνήσιο και θεωρούνται μία από τις πιο υγιεινές τροφές παγκοσμίως.

Δεν περιέχουν συντηρητικά, ωστόσο έχουν αρκετή ζάχαρη και η υπερβολική κατανάλωσή τους θεωρείται επικίνδυνη για τα παιδιά, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει τερηδόνα και άλλα προβλήματα στα δόντια τους.

Σύμφωνα με το verywellfamily.com, μέχρι και την ηλικία των 11 ετών, το 40% των παιδιών έχουν τερηδόνα σε ένα ή περισσότερα από τα νεογιλά τους δόντια. Τα κύρια αίτια είναι το κακό βούρτσισμα, η κατανάλωση junk food και αναψυκτικών και η μη τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Τα οφέλη της σταφίδας για τα παιδιά

  • Έχουν λίγα λιπαρά
  • Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες οι οποίες είναι απαραίτητες για τα παιδιά, ειδικά εάν πάσχουν από δυσκοιλιότητα
  • Είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου και καλίου
  • Αν και οι σταφίδες έχουν ζάχαρη στη σύστασή τους, αυτή είναι φυσική και σίγουρα είναι καλύτερη επιλογή από άλλα γλυκά σνακ με επεξεργασμένη ζάχαρη και συντηρητικά.
  • Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι σταφίδες όχι μόνο δεν προκαλούν τερηδόνα, αλλά αντιθέτως συμβάλουν και στην πρόληψή της. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science το 2013, οι σταφίδες έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες οι οποίες μειώνουν τα βακτήρια στη στοματική κοιλότητα που προκαλούν προβλήματα στα δόντια.

Τι να προσέξετε

Αρκετοί οδοντίατροι συγκαταλέγουν τις σταφίδες στα junk food. Σύμφωνα με τη Αμερικανική Ένωση Οδοντιάτρων, οι σταφίδες και τα άλλα αποξηραμένα φρούτα είναι πιο πιθανό να βλάψουν τα δόντια σε σχέση με άλλες τροφές, καθώς μένουν κολλημένες στα δόντια για περισσότερη ώρα. Η κατανάλωσή τους επομένως θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Επίσης θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι δεν είναι όλες οι σταφίδες το ίδιο. Πολλές από τις σταφίδες που υπάρχουν στο εμπόριο είτε σκέτες, είτε με δημητριακά, είναι αναμεμειγμένες με ζάχαρη.


Πηγή