Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού:Γιατί το μητρικό γάλα είναι πολύτιμο για το μωρό

Το 1992 η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (World Breastfeeding Week) από την 1 έως τις 7 Αυγούστου, ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο από τη 1 έως τις 7 Νοεμβρίου, αρχής γενομένης από το 1996.

Στόχος είναι να αναδειχθεί η σπουδαιότητα του μητρικού γάλακτος και η συμβολή του στην υγεία του παιδιού.

Οφέλη του μητρικού γάλακτος 

Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα τα οποία είναι πολύτιμα μέχρι να οικοδομήσει το μωράκι το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μπορέσει να καταπολεμήσει τους ιούς που το απειλούν στον καινούριο του κόσμο.

Σύμφωνα με έρευνες τα βρέφη που θηλάζουν προσβάλλονται πιο σπάνια από λοιμώξεις και αναρρώνουν πιο γρήγορα από τα μωρά που δεν θηλάζουν.Το μητρικό γάλα είναι επίσης, εύπεπτο. Έτσι, τα βρέφη έχουν λιγότερα προβλήματα με το στομάχι τους, όπως εμετούς ή κολικούς. Παράλληλα εφοδιάζει τον οργανισμό του μωρού με τα απαραίτητα αντισώματα τα οποία δε μπορεί να παράγει σε αρκετή ποσότητα, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους των λοιμώξεων.

Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που θήλασαν όταν ήταν μωρά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο ή άσθμα. Τα βρέφη που θηλάζουν είναι συνήθως πιο χαρούμενα και ζωηρά και όχι παχύσαρκα. Ισως αυτό να οφείλεται και στο γεγονός ότι πολλές μητέρες πιέζουν το μωρό τους να αδειάσει όλο το μπιμπερό.

Ο θηλασμός είναι άλλωστε μια διαδικασία λιγότερο χρονοβόρα σε σχέση με το τάισμα του μωρού με μπιμπερό – που απαιτεί σχολαστική αποστείρωση.
Μην ξεχνάτε ακόμη ότι είναι πάντα διαθέσιμο και στην ιδανική θερμοκρασία.

Οφέλη για τη μητέρα

Οι γυναίκες που θηλάζουν παρουσιάζουν πιο σπάνια καρκίνο του μαστού, οστεοπόρωση ή σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, με το θηλασμό το σώμα επανέρχεται στην κατάσταση που βρισκόταν πριν την εγκυμοσύνη καθώς η μήτρα επιστρέφει γρηγορότερα στο φυσιολογικό της μέγεθος. Κάθε μέρα που θηλάζετε, χάνετε γύρω στις 500 θερμίδες.

Δέσιμο

Το σημαντικότερο, ίσως, όλων είναι ότι με το θηλασμό δημιουργείται αυτός ο μοναδικός δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί. Ενας δεσμός για τον οποίο πολλοί λένε ότι είναι ένστικτο ενώ άλλοι ότι μαθαίνεται με το πέρασμα του χρόνου. Εκτός από το άγγιγμα, τη ζέστη, τη γεύση της μαμάς του, το μωρό αντλεί τη στοργή και την ασφάλεια που είναι απαραίτητα για την συναισθηματική του ανάπτυξη.

Ποτέ άλλοτε μια μητέρα δεν θα έχει άλλη ευκαιρία να βρεθεί τόσο κοντά το παιδί της.


Πηγή