Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Εγκυμοσύνη: Γιατί είναι σημαντική η επαρκής πρόσληψη φολικού οξέος;

Το φολικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών B. Είναι γνωστό και ως βιταμίνη B9 και παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, συμβάλλει στην ανάπτυξη των κυττάρων και την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα

Η σημασία του φολικού οξέος στην εγκυμοσύνη

Το φολικό οξύ είναι ένα θρεπτικό συστατικό, πολύτιμο την περίοδο της εγκυμοσύνης. Συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη του εμβρύου και προλαμβάνει συγγενείς ανωμαλίες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Σύμφωνα με το webmd.com, η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη σε φολικό οξύ τoυς πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης είναι 400 μικρογραμμάρια. Από τον τέταρτο μήνα κι έπειτα, η ποσότητα αυτή αυξάνεται στα 500 μικρογραμμάρια.

Ποιες τροφές είναι πλούσιε σε φολικό οξύ;

Πολλές τροφές από διαφορετικές ομάδες τροφίμων είναι πλούσιες σε φολικό οξύ και ενδείκνυνται για τη διατροφή της μέλλουσας μητέρας.  

Μεταξύ αυτών, τα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, τα όσπρια (ειδικά τα ρεβίθια), τα εσπεριδοειδή φρούτα,  οι ξηροί καρποί – ειδικά τα καρύδια και τα φουντούκια-, το καλαμπόκι, τα καρότα, αλλά και το κόκκινο κρέας και τα ωμά παστεριωμένα τυριά.


Πηγή