Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Εγκυμοσύνη και έμβρυο: Η ανάπτυξή του ανά εβδομάδα (13η έως 24η)

Η σύλληψη γίνεται συνήθως δύο εβδομάδες μετά την αρχή της περιόδου. Ο περισσότερες γυναίκες, όμως,  δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς συνέλαβαν, επομένως είναι πιο εύκολο να χρονολογείται η εγκυμοσύνη από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου.

Η περιγραφή που ακολουθεί εξηγεί λεπτομερώς την αναπτυξιακή πορεία του εμβρύου από εβδομάδα σε εβδομάδα.

13η εβδομάδα
Το παιδί έχει ύψος από 65 έως 78 χιλιοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 13-20 γραμμάρια. Τα εσωτερικά όργανα του μωρού και κυρίως οι πνεύμονες δεν έχουν ωριμάσει αρκετά. Σύμφωνα με έρευνες, το μωρό μπορεί να ακούει ήχους. Τα αυτιά δεν θα διαμορφωθούν πλήρως παρά την 24η εβδομάδα και πιστεύεται ότι έμβρυα αντιλαμβάνονται τους ήχους μέσω υποδοχέων δονήσεων στο δέρμα τους.
14η εβδομάδα
Το ύψος του παιδιού είναι πλέον από 80 έως 93 χιλιοστά και ζυγίζει περίπου 25 γραμμάρια. Η εβδομάδα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη του δεύτερου τριμήνου της κύησης. Οι κινήσεις του μωρού είναι λιγότερο αδέξιες ενώ επιταχύνεται και η ανάπτυξή του, καθώς ο πλακούντας το υποστηρίζει πλήρως, τροφοδοτώντας το με ορμόνες , θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο.
15η εβδομάδα
Το μωρό έχει ύψος από 104 έως 114 χιλιοστά και ζυγίζει περίπου 50 γραμμάρια. Σε αυτό το στάδιο αναπτύσσονται οι μηχανισμοί που βοηθούν το παιδί να ακούει. Το αμνιακό υγρό μέσα στο οποίο κολυμπά μεταδίδει εύκολα τον ήχο και έτσι σε λίγο καιρό μπορεί να ακούει τη φωνή σας και το χτύπο της καρδιάς σας.
16η εβδομάδα
Το μωρό ψηλώνει συνεχώς και πλέον το ύψος του κυμαίνεται από 108 έως 116 χιλιοστά και ζυγίζει περίπου 80 γραμμάρια. Τα χέρια και τα πόδια του παιδιού έχουν ολοκληρωθεί και οι αρθρώσεις του λειτουργούν. Τα οστά, που έχουν ήδη πάρει μορφή, τώρα σκληραίνουν και κατακρατούν ασβέστιο- μία διαδικασία που είναι γνωστή ως οστεοποίηση. Επίσης σε αυτό το στάδιο μπορείτε να μάθετε το φύλο του παιδιού!
17η εβδομάδα
Πλέον το μωρό έχει ύψος που κυμαίνεται από 11 έως 12 εκατοστά και έχει φτάσει τα 100 γραμμάρια. Τώρα έχει περισσότερα μαλλιά στο κεφάλι του, βλεφαρίδες, φρύδια και μικροσκοπικά νύχια στα πόδια και τα χέρια του. Το μωρό σας μπορεί πλέον να ακούει ήχους και πέραν του σώματός σας, ενώ μερικοί απ’ αυτούς μπορεί να το κάνει να αναπηδήσουν.
18η εβδομάδα
Το έμβρυο έχει ύψος από 12,5 έως 14 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 150 γραμμάρια. Το μωρό πλέον μπαίνει στην ενεργή του φάση. Μπορεί να στρέφεται, να γυρνά, να κλοτσά με τα πόδια και τα χέρια του, να κουλουριάζεται . Γενικά ασκεί όλα του τα ανακλαστικά. Αν το μωρό σας είναι αγόρι σε αυτή τη φάση αναπτύσσεται και ο προστάτης αδένας.
19η εβδομάδα
Το παιδί έχει ύψος από 13 έως 15 εκατοστά και το βάρος του φτάνει τα 200 γραμμάρια. Κατά μήκος του σώματός του μωρού τα νεύρα επικαλύπτονται με μία λιπαρή ουσία που ονομάζεται μυελίνη, η οποία απομονώνει τα νεύρα επιτρέποντας την άνετη και ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών που είναι απαραίτητες για το συντονισμό των περίπλοκων κινήσεων του σώματός του.
20η εβδομάδα
Το ύψος του παιδιού είναι από 14 έως 16 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 255 γραμμάρια. Το μωρό σας έχει φτάσει στα μισά της διαδρομής του. Είναι ακόμα πολύ μικρό αλλά μεγαλώνει γρήγορα. Αυτό είναι ένα κρίσιμο στάδιο για την ανάπτυξη των πέντε αισθήσεων. Το μωρό πλέον μπορεί να αναγνωρίζει τη φωνή σας. Αν το μωρό σας είναι κορίτσι, έχει χονδρικά δύο εκατομμύρια ωράρια στις ωοθήκες ήδη. Πάντως, ως την ημέρα που θα γεννηθεί, τα ωράρια θα έχουν μειωθεί στο ένα εκατομμύριο.
21η εβδομάδα
Πλέον το ύψος του μωρού είναι 16 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 300 γραμμάρια. Το πεπτικό σύστημα του μωρού έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να απορροφά νερό από το αμνιακό υγρό που καταπίνει. Στο τέλος της κύησης το παιδί μπορεί να καταπιεί ως και μιστό λίτρο αμνιακό υγρό σε ένα 24ωρο. Στο υπερηχογράφημα μπορείτε να το δείτε να πιπιλά τον αντίχειρά του ή να χαϊδεύει το πρόσωπό του.
22η εβδομάδα
Το παιδί έχει ύψος 19 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 350 γραμμάρια. Ο εγκέφαλος του παιδιού έχει αρχίσει να αναπτύσσεται με ταχύτητα, ιδιαίτερα στη θεμέλια ουσία από βλαστοκύτταρα. Είναι η περιοχή στο κέντρο του εγκεφάλου που παράγονται τα κύτταρα του εγκεφάλου. Αυτή η δομή εξαφανίζεται πριν από τη γέννηση, αλλά ο εγκέφαλος του παιδιού σας θα συνεχίσει να μεγαλώνει ως την ηλικία των πέντε ετών.
23η εβδομάδα
Το ύψος του παιδιού είναι 22 εκατοστά και το βάρος του είναι 45 γραμμάρια. Το σώμα του μωρού αποκτά όλο και μεγαλύτερες αναλογίες και μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα πλήρως ανεπτυγμένο μωρό. Η έρευνα δείχνει ότι τα μωρά διακρίνουν ευκολότερα τις μπάσες φωνές απ’ ότι τις γυναικείες φωνές με τους υψηλούς τόνους.
24η εβδομάδα
Το παιδί έχει ύψος 21 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 540 γραμμάρια. Αν το παιδί σας γεννηθεί τώρα, έχει μία στις τέσσερις ή πέντε πιθανότητες να επιβιώσει. Οι πνεύμονές του έχουν αναπτυχθεί αρκετά ώστε να μπορέσει να επιβιώσει σε θερμοκοιτίδα νεογνών.


Πηγή