Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Εγκυμοσύνη και αντιβίωση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται συνήθως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, οι αντιβιώσεις θα πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά.

Ορισμένα αντιβιοτικά είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ άλλα δεν είναι. Η ασφάλεια εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τον τύπο του αντιβιοτικού, σε ποιον μήνα βρίσκεστε, πόσο παίρνετε, ποιες πιθανές επιπτώσεις μπορεί να έχει στην εγκυμοσύνη σας και για πόσο καιρό χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά.

Ακολουθεί μια λίστα αντιβιοτικών που θεωρούνται γενικά ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • Πενικιλίνες, συμπεριλαμβανομένης της αμοξικιλλίνης, της αμπικιλλίνης
  • Κεφαλοσπορίνες και της κεφαλεξίνης
  • Ερυθρομυκίνη
  • Κλινδαμυκίνη

Ορισμένα άλλα αντιβιοτικά πιστεύεται ότι ενέχουν κινδύνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, οι τετρακυκλίνες μπορούν να αποχρωματίσουν τα αναπτυσσόμενα δόντια του μωρού. Οι τετρακυκλίνες δεν συνιστώνται για χρήση μετά την 15η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Εάν ένα αντιβιοτικό είναι ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία της κατάστασής σας, ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει το ασφαλέστερο αντιβιοτικό και θα σας χορηγήσει την ασφαλέστερη δοσολογία. Εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τη χρήση ενός αντιβιοτικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μη διστάσετε να ρωτήσετε τον γιατρό σας.

Ασπιρίνη στην εγκυμοσύνη – Μπορείτε να την πάρετε ή όχι;

Γενικά, η ασπιρίνη δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκτός εάν έχετε συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις.

Χαμηλή δόση ασπιρίνης – 60 έως 100 χιλιοστόγραμμα ημερησίως – ενίοτε συνιστάται σε έγκυες γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποβολές, διαταραχές πήξης αίματος και προεκλαμψία.

Ωστόσο, η χρήση υψηλότερων δόσεων ασπιρίνης ενέχει διάφορους κινδύνους ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η χρήση υψηλότερων δόσεων ασπιρίνης δημιουργεί ανησυχία για πιθανή αποβολή. Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου η λήψη υψηλότερων δόσεων ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου κλεισίματος αγγείου στην καρδιά του εμβρύου. Η χρήση ασπιρίνης για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αιμορραγίας στον εγκέφαλο των πρόωρων βρεφών.

Εάν πρέπει να πάρετε ασπιρίνη κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, ο γιατρός σας πιθανότατα θα παρακολουθεί στενά εσάς και το μωρό σας.

Εάν πρέπει να πάρετε ένα παυσίπονο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μιλήστε με τον γιατρό σας. Εκείνος και μόνο εκείνος θα σας συμβουλέψει σωστά για το ποιο πρέπει να πάρετε και ποιο είναι ασφαλές για εσάς και το μωρό σας.

πηγή: mayoclinic.org


Πηγή