Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Εγκυμοσύνη και ενοχλήσεις: Ποιες και πότε δεν πρέπει να αγνοήσετε (2ο μέρος)

Κατά τη περίοδο της κύησης είναι αναμενόμενο να αισθάνεστε παράξενους πόνους και ενοχλήσεις.

Ορισμένοι πόνοι είναι επίμονοι και ιδιαίτερα ενοχλητικοί προκαλώντας σας έντονη δυσφορία. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα πρέπει να μείνετε αδιάφορες αλλά να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Ενοχλήματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Οδυνηρή διούρηση με φλόγωση, συνοδευόμενη με πυρετό, ρίγη και πόνο στην πλάτη: Μπορεί να έχετε ουρολοίμωξη, μία κατάσταση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντιβίωση.
Σπασμοί: Είναι αποτέλεσμα υψηλής αρτηριακής πίεσης και χρειάζεται επείγουσα ιατρική βοήθεια. Πρέπει να σας παρασχεθούν οξυγόνο και φάρμακα για να προλάβετε περαιτέρω επεισόδια. Καλέστε τις πρώτες βοήθειες χωρίς αναβολή, καθώς ο τοκετός πρέπει να γίνει επειγόντως για να μπορέσει η μητέρα να ακολουθήσει σωστή θεραπεία.
Πρησμένα,πονεμένα πόδια: Το πρησμένο πόδι που πονά και είναι ζεστό στην αφή μπορεί να δηλώνει εν των βάθει θρόμβωση. Καλέστε λοιπόν το γιατρό σας αν υποπτεύεστε ότι μπορεί να πάσχετε από αυτό. Συχνά προκαλείται σύγχυση με την αβλαβή περίπτωση της επιφανειακής θρομβοφλεβίτιδας , που επηρεάζει τα μικρά και επιφανειακά αγγεία στο κάτω μέρος του ποδιού.
Αργές κινήσεις εμβρύου ή απουσία κινητικότητας: Συνήθως οι κινήσεις του εμβρύου γίνονται αντιληπτές την 16η με 20 η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Μετά την 28η εβδομάδα θα πρέπει να μετράτε τουλάχιστον 10 κινήσεις κάθε μέρα. Αν το έμβρυο δείχνει λιγότερο κινητικό τις τελευταίε 24 ώρες ή αντιλαμβάνεστε λιγότερες από δέκα κινήσεις σε περίοδο 12 ωρών μέσα στην ημέρα, καλέστε το γιατρό ή πηγαίνετε απευθείας στο μαιευτήριο για εξέταση.
Δίψα και αραιή διούρηση: Αν παρατηρήσετε ότι ξαφνικά διψάτε πολύ περισσότερο απ΄ ότι συνήθως και συγχρόνως δεν πηγαίνετε τόσο συχνά ή και καθόλου να ουρήσετε, αυτό αποτελεί ένδειξη αφυδάτωσης και κακής λειτουργίας των νεφρών. Και οι δύο καταστάσεις είναι δυνητικά επικίνδυνες για τον οργανισμό της μητέρας και του εμβρύου.
Κολπική αιμορραγία: Μιας μικρή κολπική αιμορραγία στις πρώτες εβδομάδες είναι συνηθισμένη. Αν όμως η αιμορραγία αυξηθεί, είναι καλύτερα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να αντιμετωπιστεί.
Μύλη κύηση: Είναι σπάνια περίπτωση επιπλοκής και εμφανίζεται 1 σε κάθε 2.000 κυήσεις. Τα κύτταρα της τροφοβλάστης που σχηματίζουν τον πλακούντα αναπτύσσονται άναρχα και εμποδίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του γονιμοποιημένου ωαρίου. Η διάγνωση γίνεται με υπερηχογράφημα. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται σκούρες καφετιές εκκρίσεις, σοβαρή πρωινή αδιαθεσία , ασυνήθιστα μεγάλη μήτρα και απουσία καρδιακών παλμών του εμβρύου.

Πληροφορίες από το βιβλίο “Η βίβλος της εγκυμοσύνης” εκδόσεις Ψυχογιός


Πηγή