Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Εγκυμοσύνη και ενοχλήσεις: Ποιες και πότε δεν πρέπει να αγνοήσετε (1ο μέρος)

Κατά τη περίοδο της κύησης είναι αναμενόμενο να αισθάνεστε παράξενους πόνους και ενοχλήσεις. 

Ορισμένοι πόνοι όμως είναι επίμονοι και ιδιαίτερα ενοχλητικοί προκαλώντας σας έντονη δυσφορία. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα πρέπει να μείνετε αδιάφορες αλλά να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Ενοχλήματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Πόνοι στο υπογάστριο: Οι οξείς πόνοι στο κάτω μέρος της κοιλιάς μπορεί απλώς να είναι αποτέλεσμα διάτασης των συνδέσμων αλλά ενδεχομένως αποτελούν και ένδειξη έκτοπης κύησης, αποκόλλησης του πλακούντα ή πρόωρου τοκετού. Ο συνεχιζόμενος πόνος στην κοιλιά, σε συνδυασμό με την αίσθηση ότι η μήτρα σκληραίνει, απαιτούν άμεση εκτίμηση.
Πόνοι στο θώρακα: Οι πόνοι στο θώρακα δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπονται. Μπορεί να είναι ένδειξη πνευμονικής εμβολής -θρόμβου αίματος στον πνεύμονα- ή πλευρίτιδας. Και οι δύο περιπτώσεις απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.
Ρίγη και πυρετός: Αν έχετε πυρετό χωρίς 37, 8o C χωρίς άλλα συμπτώματα, ενημερώστε το γιατρό σας. Αν μάλιστα ο πυρετός ξεπεράσει τους 38,9 o C χρειάζεται άμεση θεραπεία γιατί μπορεί να έχετε κάποια λοίμωξη που απαιτεί αντιβίωση και ξεκούραση.
Υπερβολικό οίδημα στο κάτω μέρος του ποδιού ή υπερβολικός πόνος από το βάρος: Τα συμπτώματα αυτά δεν πρέπει να παραβλέπονται, διότι συχνά σχετίζονται με προεκλαμψία.
Υπερβολικοί εμετοί και /ή διάρροια: Αν εξακολουθείτε και κάνετε εμετούς και να έχετε διάρροια , επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης.
Πονοκέφαλοι, λάμψεις που αναβοσβήνουν στα μάτια και διπλωτία: Είναι ενδείξεις προεκλαμψίας και υπέρτασης και απαιτούν νοσηλεία.
Κνησμός σε όλο το σώμα: Μπορεί να είναι ένδειξη χολόστασης, ειδικά αν έχετε ίκτερο. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη μητέρα αλλά για το έμβρυο. Γι’ αυτό και οι γιατροί συμβουλεύουν στενή παρακολούθηση του εμβρύου, αν διαπιστωθεί χολόσταση, και συνήθως συνιστούν έγκαιρη πρόκληση τοκετού.
Απώλεια υγρών από τον κόλπο: Θα πρέπει να αναφερθεί αμέσως διότι μπορεί να οφείλεται σε απώλεια αμνιακού υγρού από ρήξη των υμένων. Είανι προοίμιο πρόωρου τοκετού και αφήνει το μωρό εκτεθειμένο σε λοιμώξεις.

 

Πληροφορίες από το βιβλίο “Η βίβλος της εγκυμοσύνης” εκδόσεις Ψυχογιός


Πηγή