Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Εγκυμοσύνη και ομορφιά: 6 όμορφες αλλαγές που συμβαίνουν σώμα σας

Δεν έχει να κάνει με τις πρωινές ναυτίες ή τους πρησμένους αστραγάλους.

Η εγκυμοσύνη αλλάζει το σώμα με πολλούς τρόπους. Ένα μικρό πλασματάκι μεγαλώνει μέσα σας και αυτή την περίοδο θα πρέπει να περιμένετε τα ΠΑΝΤΑ. Από το να νιώθετε ναυτία το πρωί, να παρατηρήσετε μαύρες κηλίδες στο δέρμα μέχρι και ακμή να εμφανίσετε μέσα σε αυτούς τους 9 μήνες.

Αλλά μέσα σε αυτά τα «άσχημα» συμπτώματα υπάρχουν και τα καλά!

Οι ορμόνες μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο και την ταχύτητα που μεγαλώνουν τα μαλλιά σας, τον τρόπο που δείχνει το δέρμα σας, να σας δώσουν πιο πλούσια και «ζουμερά» χείλη, να μεγαλώσει το στήθος σας και γενικότερα να σας δώσουν μια ανεξήγητη λάμψη.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις πέντε όμορφες αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

1. Το δέρμα λάμπει και φαίνεται πιο υγιές

Αυτό που λένε ότι «η εγκυμοσύνη σε κάνει λάμπεις», ισχύει. Η λάμψη έρχεται από την αύξηση του αίματος, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. «Η περισσότερη ροή αίματος στο δέρμα δίνει μια “ροζ” εμφάνιση και κάνει το πρόσωπο να εμφανίζεται πιο σφριγηλό», λέει η Brandye Wilson-Manigat, M.D. γυναικολόγος από την Pasadena της Καλιφόρνια. «Επιπλέον, αυξάνεται ο κύκλος των κυττάρων του δέρματος και αυτό επιτρέπει στα νεότερα κύτταρα να έρχονται στην επιφάνεια απομακρύνοντας έτσι τα παλιότερα κύτταρα».

2. Τα χείλη σας δείχνουν πιο «ζουμερά»

Αυτός ο αυξημένος όγκος αίματος μπορεί επίσης να κάνει τα χείλη σας να πιο γεμάτα και πιο σαρκώδη. «Οι βλεννώδεις μεμβράνες σε όλο το σώμα, ειδικά στο πρόσωπο, μεγαλώνουν και γεμίζουν με αίμα και υγρά», εξηγεί η Sherry Ross, M.D., γυναικολόγος και ειδικός υγείας των γυναικών στο Κέντρο Υγείας του Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. «Τα χείλη φαίνονται πιο κόκκινα, ως αποτέλεσμα αυτών των ορμονικών αλλαγών, αλλά δεν είναι το μόνο μέρος του προσώπου που πρήζεται – τα ούλα και τα μάτια σας επίσης φαίνονται πρησμένα».

3. Θα παρατηρήσετε αλλαγές σε συγκεκριμένες παθήσεις του δέρματος που είχατε

«Η εγκυμοσύνη προκαλεί μια κατάσταση ελαφράς ανοσοκαταστολής, καθώς το σώμα σας φιλοξενεί ένα ξένο σώμα (το μωρό σας) και δεν θέλει να το θεωρήσει απειλή», λέει η Dendy Engelman, MD, δερματολόγος στη δερματολογική κλινική Manhattan Dermatology and Cosmetic Surgery. «Εξαιτίας αυτού, οι δερματικές παθήσεις τείνουν να μπαίνουν σε ύφεση ή τουλάχιστον τείνουν να είναι λιγότερο δραστήριες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», εξηγεί η Dr. Engelman.

4. Ίσως να έχετε πιο λεπτά και πιο λαμπερά μαλλιά

Οι ορμόνες σας σχετίζονται με την ανάπτυξη των τριχών, γεγονός που εξηγεί το γιατί τα μαλλιά σας είναι καλύτερη κατάσταση όλους αυτούς τους 9 μήνες. Χάρη στις ορμόνες εγκυμοσύνης σας, οι θύλακες των τριχών σας παραμένουν στο αναγεννητικό ή ενεργό στάδιο του κύκλου της τρίχας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με λίγα λόγια σταματά η τριχόπτωση, δυναμώνουν οι ρίζες και τα μαλλιά δείχνουν πιο υγιή και λαμπερά απ’ ό,τι πιο πριν.

5. Ίσως να έχετε πιο μακριά και πιο δυνατά νύχια

Για τους ίδιους λόγους που τα μαλλιά μεγαλώνουν πιο υγιή και δυνατά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μεγαλώνουν και δυναμώνουν και τα νύχια. Η Dr. Phillips, εξηγεί ότι οι ορμόνες, ευθύνονται για αυτή την αλλαγή.

egkymosini kai omorfia 1

6. Το στήθος σας θα μεγαλώσει αρκετά

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά το στήθος σας ίσως και να διπλασιαστεί σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η αλλαγή οφείλεται στις ορμόνες της εγκυμοσύνης, όπως τα οιστρογόνα, την προγεστερόνη και την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG).

Όλα αυτά παραμένουν μετά την εγκυμοσύνη ή όχι;

Όλα τα παραπάνω παραμένουν όσο ακόμη θα θηλάζετε. Μόλις σταματήσετε τον θηλασμό και η αύξηση του αίματος επιστρέψει στο φυσιολογικό, τότε κι εσείς μπορείτε να πείτε αντίο στα χείλη σας και το λαμπερό δέρμα.

Αλλά μην ανησυχείτε. Όλες αυτές τις αλλαγές ούτε που θα τις προσέξετε και ούτε που θα σας νοιάξουν, καθώς το μόνο που θα σας ενδιαφέρει δεν είναι άλλο από το μωράκι σας.

πηγή: self.com


Πηγή