Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Εγκυμοσύνη: Οι πέντε πιο διαδεδομένοι μύθοι και γιατί δεν ισχύουν

Η εγκυμοσύνη είναι μία ιδιαίτερη περίοδος για κάθε γυναίκα που τη βιώνει. Οι ανησυχίες και τα άγχη πολλά και εάν είστε έγκυος, σίγουρα θα έχετε διαβάσει και ακούσει ακόμη περισσότερα. Τι ισχύει όμως από αυτά και τι όχι;

“Στην εγκυμοσύνη πρέπει να τρως για δύο”

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι χρειάζεται να τρώτε για δύο την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αντιθέτως, η υπερκατανάλωση φαγητού ενδέχεται να βλάψει τόσο εσάς όσο και το μωρό σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι 1800 θερμίδες ημερησίως, αποτελούν μία ισορροπημένη διατροφή για κάθε έγκυο, ενώ καλό είναι το βάρος που θα πάρετε τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης να μην ξεπεράσει τα 12 με 16 κιλά.

“Δεν κάνει να βάψεις τα μαλλιά σου”

Πολλοί ασπάζονται αυτήν την άποψη, για αυτό και αρκετές έγκυες αποφεύγουν να βάψουν τα μαλλιά τους τις πρώτες δώδεκα εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με το pregnancybirthbaby.org.au, οι βαφές, ακόμα και αυτές που δεν είναι φυτικές, έχουν λίγη ποσότητα χημικών που δεν μπορεί να βλάψει το μωρό.

“Το μπάνιο με ζεστό νερό βλάπτει το έμβρυο”

Είναι απόλυτα ασφαλές να κάνετε μπάνιο με ζεστό νερό, ωστόσο καλό είναι να αποφύγετε το μπάνιο με πολύ ζεστό νερό. Κατά την εγκυμοσύνη, οι ορμόνες αλλάζουν και είναι πιθανό να νιώθετε περισσότερη ζέστη που μπορεί να προκαλέσει υπερθερμία η οποία ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική θερμοκρασία του νερού για το μπάνιο σας είναι από 38,3°C έως 38,8°C.

“Εάν είσαι έγκυος δεν πρέπει να έχεις γάτα”

Η τοξοπλάσμωση είναι πράγματι μία εξαιρετικά επικίνδυνη ασθένεια την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να προκαλέσει ακόμα και αποβολή. Ωστόσο, οι ειδικοί σήμερα επιτρέπουν τη συναναστροφή εγκύων με γάτες, αρκεί να τηρούνται κάποιοι κανόνες, όπως το να γίνουν συγκεκριμένες εξετάσεις για αντισώματα τοξοπλάσματος. Εάν αυτά δεν υπάρχουν, με μία επίσκεψη στον κτηνίατρο θα ξέρετε εάν η γάτα σας είναι ενεργή στη νόσο ή όχι και ο γιατρός θα σας κατατοπίσει για τα επόμενα βήματα.

“Στην εγκυμοσύνη δεν επιτρέπεται η σεξουαλική επαφή”

Η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη, αρκεί η εγκυμοσύνη να προχωράει ομαλά και να μην υπάρχουν επιπλοκές. Λόγω των ορμονολογικών αλλαγών, πολλές γυναίκες έχουν αυξημένη ερωτική επιθυμία κατά την κύηση, ενώ κάποιες άλλες όχι. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας ο οποίος γνωρίζει ακριβώς το ιστορικό και την κατάσταση της εγκυμοσύνης σας.


Πηγή