Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Εγκυμοσύνη στα 40: Πόσο εύκολη είναι;

Μπορώ να γίνω μαμά στα 40;

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το να είσαι μητέρα μετά τα 40 ήταν πολύ περίπλοκο, αλλά χάρη στην πρόοδο της αναπαραγωγικής ιατρικής, σήμερα είναι δυνατό να επιτευχθεί μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Είναι εγωιστικό να κάνεις παιδιά στα 40 σου;

Εάν έχετε καλή υγεία, η απόκτηση ενός παιδιού με οποιοδήποτε μέσο δεν θα πρέπει να είναι κανένα πρόβλημα. Το να θέλει κανείς να αποκτήσει μωρό δεν τον καθιστά εγωιστή σε καμία περίπτωση. Το να προσέχετε την υγεία σας και να φροντίζετε σωστά τον εαυτό σας θα είναι ωφέλιμο τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Τα πλεονεκτήματα του να είσαι μητέρα μετά τα 40

Αν και οι ειδικοί λένε ότι η ιδανική ηλικία για να κάνεις παιδιά είναι μεταξύ 25 και 30 ετών, η μέση ηλικία στην οποία οι γυναίκες πλέον κάνουν το πρώτο τους μωρό καθυστερεί όλο και περισσότερο, και είναι ήδη πάνω από τα 30 έτη.

Πολλές γυναίκες αποφασίζουν να καθυστερήσουν τη μητρότητα, λόγω της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, του τρέχοντος ρυθμού ζωής και των δυσκολιών στο συνδυασμό προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Επίσης εκτός από θέμα προτεραιοτήτων, είναι και θέμα τύχης. Ο μέσος όρος γαμηλιότητας έχει ανέβει επιταχυνόμενα.

Ταυτόχρονα, οι σχέσεις στην σημερινή εποχή της πανδημίας είναι πιο δύσκολες από ποτέ. Τα ζευγάρια αποξενώνονται πιο εύκολα από ότι παλαιότερα, και δεν προσπαθούν για να κρατήσουν τη σχέση τους. Επίσης είναι και δύσκολο να γνωρίσει μια γυναίκα σύντροφο, καθώς το ίντερνετ κυβερνάει τις ζωές μας.

Μήπως εκτός από οικονομική, ενεργειακή, αξιακή, και ταξική κρίση, διανύουμε και μια σοβαρή κρίση στο συντροφικό υπόβαθρο;

Το να είσαι μητέρα μετά τα 40 απαιτεί περισσότερο ιατρικό έλεγχο για τη διασφάλιση της υγείας της μητέρας και του μωρού για την αποφυγή κινδύνων, αλλά ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι έχει και πολλά πλεονεκτήματα.

Ψυχική υγεία

Υπάρχει αναμφίβολα μεγαλύτερη ψυχική και συναισθηματική ωριμότητα στους μεγαλύτερους γονείς.

Οι εμπειρίες σας στην ζωή σας καθιστούν πιο σοφούς από τους πιο νέους γονείς.

Επιπροσθέτως, πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία σε πιο μεγάλη ηλικία. Η ψυχοθεραπεία σε βοηθάει να κατανοήσεις τις πιο μύχιες πτυχές του εαυτού σου, και να μπορέσεις να συνυπάρξεις πιο αρμονικά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, είτε πρόκειται για πιο ουδέτερες κοινωνικές σχέσεις, είτε πρόκειται για τους σημαντικούς άλλους του καθενός.

Photo by Nate Johnston on Unsplash

Ώριμη απόφαση

Επιπλέον, είναι σπάνιο το μωρό να ήταν το αποτέλεσμα μιας άστοχης απόφασης, επομένως η γυναίκα ή ο σύντροφος είναι προετοιμασμένοι για αυτό το νέο στάδιο και όλες τις αλλαγές που συνεπάγεται.

Οικονομική και επαγγελματική σταθερότητα

Ξεκινώντας από την ηλικία των 40, υπάρχει συνήθως μεγαλύτερη σταθερότητα σε εργασιακό και οικονομικό επίπεδο, καθώς η γυναίκα και ο σύντροφός της συνήθως έχουν επιτύχει επαγγελματικούς στόχους, έτσι ώστε ένα παιδί να μην αποτελεί τροχοπέδη στην καριέρα τους.

Τέλος, ακόμη ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι η επιλόχειος κατάθλιψη είναι λιγότερο συχνή σε γυναίκες άνω των 40 ετών.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η ηλικία της μητέρας δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία του μωρού! Οι ιατρικές εξελίξεις και οι γενετικές εξετάσεις επιτρέπουν την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης για τον εντοπισμό πιθανών ανωμαλιών στο έμβρυο. Επιπλέον, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία μειώνει τον κίνδυνο να υποστεί το μωρό κάποιες ασθένειες και να είναι υπέρβαρο στην ενήλικη ζωή, αυτό δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι αλήθεια βέβαια.

Συμπερασματικά, μην αγχώνεστε!!! Κάθε γυναίκα έχει τον δικό της προορισμό! Θα κλέψω και μια ατάκα από την υπέροχη ταινία «Φτηνά Τσιγάρα» και θα σας πω πως η ζωή ξέρει και εσείς πρέπει να την εμπιστεύεστε!

Σε όποια ηλικία και να γίνετε μανούλες, πρόκειται για ένα θαύμα, ακόμα όμως κι αν αποφασίσετε να μην κάνετε παιδί και πάλι είστε ένα θαύμα από μόνες σας. Γιατί είμαστε γυναίκες, τι πιο πολύτιμο και σπουδαίο από αυτό;

Με πληροφορίες από reproclinic.com


Πηγή