Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Εγκυμοσύνη: Τι δεν πρέπει να φάτε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Υπάρχουν πολλά εορταστικά φαγητά που μπορείτε να απολαύσετε όταν είστε έγκυος αρκεί να τηρήσετε το μέτρο.

Καθόλη τη διάρκεια των γιορτών οι γευστικοί πειρασμοί είναι πολλοί και παντού. Εκείνο που πρέπει να κάνετε, είναι να αποφεύγετε τις μεγάλες μερίδες, τα λιπαρά κρέατα, τα ποτά, τα αναψυκτικά και τα γλυκά και να γεμίζετε το πιάτο με σαλάτες και καλά ψημένα κρέατα.

Σήμερα λοιπόν, στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, δεν χρειάζεται να στερηθείτε, απλά να γνωρίζετε ποιες τροφές καλό είναι να αποφύγετε.

Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα είναι είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου, ενώ παράλληλα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Επομένως, μπορείτε να απολαύσετε τη γαλοπούλα χωρίς φόβο, αρκεί να είναι πολύ καλά ψημένη.

Τι να αποφύγετε

Ζαμπόν και σαλάμι: Από τη στιγμή που δεν μαγειρεύονται και είναι ωμά, καλό είναι να τα αποφύγετε όχι μόνο στο γιορτινό τραπέζι αλλά και γενικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

egimosini protoxroniatiko trapezi1

Τυριά

Σκληρά τυριά, όπως το Cheddar, και παστεριωμένα μαλακά τυριά όπως το Boursin, είναι ασφαλή προς κατανάλωση.

Ποια να αποφύγετε

Μαλακά τυριά που έχουν ωριμάσει με μούχλα, όπως το Brie ή το Camembert, και μπλε τυριά όπως το Stilton, μπορεί να περιέχουν λιστέρια εκτός κι αν έχουν μαγειρευτεί.

egimosini protoxroniatiko trapezi2

Βασιλόπιτα

Η βασιλόπιτα και δη η σπιτική ενδείκνυται για την σημερινή ημέρα σε σχέση με άλλα γλυκά που περιέχουν σαντιγί, σιρόπι και φυσικά ζάχαρη.

Τι να αποφύγετε

Πουτίγκες που περιέχουν ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα αυγά.

Σαλάτες

Πράσινες φυλλώδεις σαλάτες που έχουν πλυθεί καλά είναι απαραίτητες στη διατροφή σας και όχι μόνο στο γιορτινό τραπέζι.

Τι να αποφύγετε

Σαλάτες που παρασκευάζονται με σπιτική μαγιονέζα και άγνωστης προέλευσης αυγών. Εάν δεν είστε σίγουρες,  η έτοιμη μαγιονέζα είναι μια ασφαλής επιλογή ( με μέτρο πάντα).

Ξηροί καρποί

Από το 2009, οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την κατανάλωση ξηρών καρπών κατά την εγκυμοσύνη έχουν αλλάξει και θεωρείται πλέον ασφαλές για τις έγκυες γυναίκες να τρώνε ξηρούς καρπούς ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής – εκτός φυσικά αν τίθεται θέμα αλλεργίας.

Και επειδή οι ξηροί καρποί είναι σε πολλές γιορτινές σαλάτες ή σε φαγητά, η κατανάλωσή τους επιτρέπεται με προτίμηση τα καρύδια καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων.

Πηγή: madeformums.com


Πηγή