Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Εκπαίδευση για την τουαλέτα: 5 μύθοι για τη μετάβαση από την πάνα στο γιογιό

Η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους τους νέους γονείς. Η συγκεκριμένη διαδικασία χρειάζεται υπομονή, επιμονή και πρώτα από όλα να έχετε στο μυαλό σας ότι το κάθε παιδί, συνεπώς και η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Τι ισχύει όμως με όλα αυτά που έχουμε ακούσει ή διαβάσει; Είναι όλα αλήθεια; Η απάντηση είναι «όχι». Ας δούμε παρακάτω μερικούς από τους πιο συνήθεις μύθους σχετικά με την εκπαίδευση για την τουαλέτα.

Μύθος Νο1: «Η εκπαίδευση για την τουαλέτα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα δύο έτη»

Όπως το περπάτημα, την ομιλία, το διάβασμα, έτσι και η  εκπαίδευση για την τουαλέτα, είναι μία διαδικασία την οποία τα παιδιά μαθαίνουν σταδιακά. Το κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης, συνεπώς ακόμα και η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό γίνεται όταν το παιδί είναι αναπτυξιακά έτοιμο.

Μύθος Νο2: «Ο γονιός μπορεί να μάθει στο παιδί του να χρησιμοποιεί το γιογιό ή την τουαλέτα, όποτε θέλει»

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, το ίδιο το παιδί θα καθορίσει πότε θα γίνει η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό. Εάν το παιδί δεν είναι έτοιμο, η όλη διαδικασία την εκπαίδευσης θα κυλήσει πολύ πιο αργά και δύσκολα.

Μύθος Νο3: «Από τη στιγμή που το παιδί θα βγάλει την πάνα, δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα»

Ένας ακόμα μύθος. Ειδικά τις βραδινές ώρες, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις ιδιαίτερα σε περιόδους έντονου στρες, είναι πιθανό το παιδί να υπάρχουν ατυχήματα.

Μύθος Νο4: «Βάζοντας εσώρουχο στο παιδί, μπορείτε να επισπεύσετε τη διαδικασία»

Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Βάζοντας στο παιδί εσώρουχο πριν να είναι έτοιμο, σε περιπτώσεις ατυχημάτων, το παιδί θα νιώθει ότι απέτυχε, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία εκπαίδευσης για την τουαλέτα, να εξελιχθεί πιο αργά.

Μύθος Νο5: «Βγάζοντας την πάνα, η ζωή της μαμάς γίνεται πιο εύκολη»

Ξανασκεφτείτε το. Μόλις τα παιδί βγάλει την πάνα, κάθε φορά που θα θέλει να κάνει την ανάγκη του, ακόμα κι αν είστε στο αυτοκίνητο ή κάπου έξω, θα πρέπει να βρείτε το κατάλληλο μέρος και να το συνοδεύσετε.

Πηγή: happiestbaby.com


Πηγή