Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Εμβρυϊκό σμήγμα (Vernix Caseosa) – Τα οφέλη του μέσα και έξω από τη μήτρα

Το Vernix Caseosa γνωστό και ως εμβρυικό σμήγμα,  είναι ένα προστατευτικό στρώμα από παχύ, λευκό λίπος (σμήγμα) που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της εγκυμοσύνης και εμποδίζει το αμνιακό υγρό να διαποτίσει το δέρμα του μωρού.

Συνήθως γύρω στη 19η εβδομάδα, το μωρό αρχίζει να παράγει μια λευκή, κηρώδη ουσία που ονομάζεται εμβρυικό σμήγμα. Πρόκειται για μια σύμπλοκη λιπαρή ουσία που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες (μικροσκοπικούς αδένες του δέρματος).

Καλύπτει όλη την επιφάνεια του δέρματος του μωρού, προστατεύοντάς το και διατηρώντας το απαλό και ελαστικό όσο βρίσκεται στο αμνιακό υγρό.

Μεταξύ άλλων αυτό το παχύρρευστο σμήγμα ευνοεί το σχηματισμό των διάφορων στιβάδων του δέρματος όσο το μωρό βρίσκεται στη μήτρα, βοηθά το μωρό να περάσει τον γεννητικό σωλήνα και πιστεύεται ότι περιέχει επίσης έναν αντιβακτηριακό παράγοντα που μπορεί να αποτελεί φυσικό εμπόδιο σε λοιμώξεις.

Επιπλέον, βοηθά να παραμένει το μωρό ζεστό μέχρι να αναπτύξει επαρκές λίπος και τέλος, πιστεύεται πως ευνοεί τις αποικίες μικροοργανισμών στο δέρμα (μη παθογόνων βακτηρίων που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος) μετά τη γέννα.

Όπως αναφέρει και η σελίδα The Lamaze Doula στο Facebook… δεν πρέπει να ξεπλένεται αμέσως. Πρέπει να μένει επάνω στο μωρό καθώς ενισχύει το δέσιμο μητέρας και βρέφους.

Τα περισσότερα μωρά γεννιούνται με εμβρυικό σμήγμα -ειδικά αν δεν έχουν ολοκληρώσει την κύηση, στις 37 με 40 εβδομάδες- και αφαιρείται εύκολα μετά το πρώτο μπάνιο. Αποτελείται από 81% νερό, 10% πρωτεΐνες και 9% λιπίδια και κανείς μπορεί να το φανταστεί ως ένα αδιάβροχο, προστατευτικό κάλυμμα, ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την ομαλή έξοδο του εμβρύου κατά τον τοκετό, όσο και για την ασφαλή προσαρμογή του στην εξωμήτρια ζωή.

Μέσα στη μήτρα το εμβρυικό σμήγμα:

  • Αποτρέπει την απώλεια ηλεκτρολυτών και υγρών ⠀⠀⠀⠀⠀
  • Δρα ως μικροβιακό φράγμα από ανεπιθύμητα παθογόνα μικρόβια
  • Παρέχει ένα προστατευτικό στρώμα για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης του δέρματος

Έξω από τη μήτρα: 

  • Μειώνει το pH του δέρματος και βοηθά στο σχηματισμό του προστατευτικού μανδύα
  • Προστατεύει από παθογόνα  μικρόβια⠀
  • Ενυδατώνει και διατηρεί το δέρμα απαλό⠀
  • Δρα θερμορυθμιστικά, εμποδίζοντας την αποβολή θερμότητας από το σώμα του νεογέννητου κατά τα πρώτα λεπτά της εξωμήτριας προσαρμογής του
  • Περιέχει αυτή τη μυρωδιά που χρειάζεται ένα μωρό και μια μαμά να δεθούν

Δείτε στη gallery που ακολουθεί φωτογραφίες μωρών καλυμμένα με το εμβρυικό σμήγμα:


Πηγή