Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Εμμηνόπαυση: Τι είναι η περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος και πόσο μπορεί να διαρκέσει;

Κάποια στιγμή της ζωής τους όλες οι γυναίκες θα φτάσουν στην εμμηνόπαυση.

Στην αρχή, η έμμηνη ρύση («περίοδος») γίνεται σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα και δεν υπάρχει ο σταθερός αναπαραγωγικός κύκλος. 

Επίσης, η απώλεια αίματος μπορεί άλλοτε να είναι πιο μεγάλη και άλλοτε να λιγοστεύει ή μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο σε διαφορετικές περιόδους.

Εξάψεις, βραδινοί ιδρώτες, ευερεθιστότητα είναι μερικά συμπτώματα που μπορεί να σας ταλαιπωρούν σε αυτή τη φάση της ζωής σας. Αυτή η περίοδος καλείται περιεμμηνοπαυσιακή.

Η εμμηνόπαυση επέρχεται όταν η «περίοδος» σταματήσει τελείως. Αυτή η μετάβαση έρχεται ως φυσικό επακόλουθο και συμβαίνει συνήθως ανάμεσα στα 40 και 50 έτη.

Περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος

Η περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα έτος. Ακόμα και δύο με τρία έτη (πολύ σπάνια περισσότερα) σε μερικές γυναίκες. Είναι μια περίοδος στην οποία κυριαρχούν σωματικές αλλά και ψυχικές αλλαγές. Πάντως υπάρχουν και γυναίκες που δεν εμφανίζουν καθόλου αυτά τα, κατά γενική ομολογία, ενοχλητικά συμπτώματα.

Η εμμηνόπαυση συμβαίνει όταν οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν οιστρογόνα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν υποβληθεί μια γυναίκα σε αφαίρεση ωοθηκών, και μάλιστα τότε συμβαίνει πιο απότομα. Με όποιον τρόπο και αν συμβεί πάντως, ως αποτέλεσμα είναι η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων στο αίμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια οστικής μάζας. Σε κάποιες γυναίκες η απώλεια αυτή μπορεί να είναι πολύ απότομη και σοβαρή.

Δύο μείζονες παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα που έχετε να εκδηλώσετε τη νόσο είναι :

  • Η ποσότητα της οστικής μάζας που έχετε όταν φτάσετε στην εμμηνόπαυση. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα αυτή τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να εκδηλώσετε οστεοπόρωση, χάνοντας οστική μάζα. Αν είχατε χαμηλή τιμή «κορυφαίας οστικής πυκνότητας» και παράγοντες που ευνοούν την απώλεια οστικής μάζας, ο κίνδυνος για οστεοπόρωση μεγαλώνει.
  • Ο ρυθμός με τον οποίο χάνεται οστική μάζα μετά την εμμηνόπαυση. Για ορισμένες γυναίκες ο ρυθμός απώλειας οστικής μάζας είναι μεγαλύτερος από ότι σε άλλες. Μάλιστα, κάποιες από αυτές μπορούν να χάσουν 20%,ισως και μεγαλύτερο ποσοστό, από την οστική τους μάζα μέσα σε χρονικό διάστημα 5 με 7 ετών μετά την εμμηνόπαυση! Αυτές οι γυναίκες είναι σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν οστεοπόρωση.

emminpafsi 1

Ανακαλύπτοντας αν έχετε οστεοπόρωση

Αν είστε ήδη στην εμμηνόπαυση, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για το πότε πρέπει να υποβληθείτε σε μέτρηση οστικής πυκνότητας. Το ιατρικό ιστορικό σας, οι παράγοντες κινδύνου που έχτε για οστεοπόρωση και το ιστορικό καταγμάτων συνήθως καθορίζουν τη χρονική στιγμή που πρέπει να κάνετε την εξέταση.

Η εξέταση αυτή μπορεί να σας ενημερώσει εγκαίρως αν έχετε τη νόσο ή αν είστε επιδεκτική σε αυτή. Ο ιατρός σας στη συνέχεια, με βάση κυρίως αυτή τη μέτρηση, θα σας συμβουλεύσει για το αν θα απαιτηθεί αν λάβετε φαρμακευτική αγωγή ή όχι.


Πηγή