Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Ενίσχυση ανοσοποιητικού: To super smoothie για νήπια και μαμάδες

Ναι! Γιατί τα smoothies μπορούν και είναι super όχι μόνο για τα μικράκια μας αλλά και για εσάς τις ίδιες!

Τα σχολεία αργά ή γρήγορα θα ανοίξουν και εσείς πρέπει να φροντίσετε το ανοσοποιητικό όχι μόνο των παιδιών σας αλλά και το δικό σας. Αυτό θα το καταφέρετε με καλή διατροφή που θα είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Τώρα θα πείτε «Ναι, καλά, φρούτα και λαχανικά… δεν τρώει το παιδί μου». Κι όμως αυτή η συνταγή και μάλιστα πράσινου smoothie, θα κάνει τα παιδιά σας να ξετρελαθούν. Και αν δουν εσάς να το πίνετε θα σας μιμηθούν.

Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε σπανακι, αγγούρι, μήλο και λιναρόσπορο. Τι προσφέρουν όλα αυτά τα υλικά; Πάμε να δούμε αναλυτικά:

Σπανάκι: Το πράσινο φυλλώδες λαχανικό είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η ριβοφλαβίνη και το φυλλικό οξύ, τα οποία λειτουργούν σαν συναγερμός, προειδοποιώντας το ανοσοποιητικό ότι προσπαθούν να εισβάλουν στον οργανισμό ιοί και μικρόβια. Μια αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι τα βακτήρια και οι μύκητες χρησιμοποιούν τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β για να παράγουν υποπροϊόντα που ενεργοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζουν τις λοιμώξεις και να αρχίσουν να τις καταπολεμούν.

Αγγούρι: Το αγγούρι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες C, K, B, κάλιο, μαγνήσιο,σίδηρο, και μαγγάνιο.

Μήλο: Τα μήλα είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, καθώς και μη-θρεπτικών συστατικών και περιέχουν υψηλά επίπεδα πολυφαινολών και άλλων φυτοχημικών. Προσθέτοντας ένα μεσαίου μεγέθους μήλο στη διατροφή σας λαμβάνετε 8,4 mg βιταμίνης C.Επιπλέον, σας παρέχει πλήθος βιταμινών όπως ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6) και κάλιο.

Μπανάνα: Τα κυριότερο συστατικό της μπανάνας για το οποίο φημίζεται είναι το κάλιο. Επιπλέον μικροθρεπτικά συστατικά που έχει να προσφέρει η μπανάνα είναι το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη C.

Μέλι: Το μέλι αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και πιο συγκεκριμένα σε μεγαλύτερη αναλογία τους μονοσακχαρίτες γλυκόζη και φρουκτόζη σε ίση αναλογία. Επίσης περιέχει περισσότερα από 200 συστατικά εκτός των υδατανθράκων, μεταξύ των οποίων βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C αλλά και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το κάλιο και το νάτριο.

Λιναρόσπορος: Μόλις μία κουταλιά της σούπας παρέχει μια καλή ποσότητα πρωτεϊνών, ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ παράλληλα είναι πλούσια πηγή ορισμένων βιταμινών και μετάλλων.

Υλικά:

  • 1-2 κούπες γάλα καρύδας ή αμυγδάλου
  • 1/2 κ.τ.σ λιναρόσπορο
  • 1/2 όριμη μπανάνα
  • 1/2 μήλο κομμένο
  • 1/2 αγγούρι
  • 2 κούπες ανανά
  • 1-2 cups κατεψυγμένο σπανάκι
  • 1 κ.τ.σ μέλι

Πώς θα το φτιάξετε:

Βάλτε το σε ένα μπλέντερ και πολτοποιήστε πολύ καλά! Σερβίρετε σε ένα μεγάλο ποτήρι, διακοσμήστε με ένα πολύχρωμο καλαμάκι και απολαύστε.


Πηγή