Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας καθημερινά – Το έχει ανάγκη

Το παιδί μαθαίνει να βλέπει τον εαυτό του μέσα από τα δικά μας μάτια και χτίζει την εικόνα του στο μυαλό του μέσα απο σχόλια, παρατηρήσεις και λόγια δικά μας και των Σημαντικών Άλλων.

Είναι πολύ σημαντικό επομένως να ενισχύουμε τα παιδιά μας καθημερνά ακόμη και για πράγματα που θεωρούμε ασήμαντα και δεδομένα. Εάν βάλουν το ποτήρι στο νεροχύτη ή τη λερωμένη μπλούζα στον κάδο με τα άπλυτα είναι σημαντικό να πούμε στο παιδί μας ότι αυτό που έκαναν ήταν πολύ χρήσιμο και μπράβο τους. Είναι σημαντικό επίσης να κάνουμε συγκεκριμένα θετικά σχόλια.

Ας αποφύγουμε όμως ένα γενικό και αόριστο μπράβο χωρίς κανένα χρώμα στη φωνή μας. Μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να καταλάβει που είναι καλός και που όχι με το να είμαστε συγκεκριμένοι στα σχόλια μας.

Εάν για παράδειγμα μας δείχνει μια ζωγραφιά ωραίο θα ήταν να πούμε “μου αρέσουν τα χρώματα που χρησιμοποίησες”, “πολύ ωραία σχήματα”, “μου αρέσει που χρησιμοποίησες τα αγαπημένα σου μολύβια”.

Φανταστείτε τη διαφορά στην ψυχολογία του συγκριτικά με ένα παιδί που η μαμά απλά θα πει “μπράβο”. Το “καθρέφτισμα” στην πρώτη περίπτωση είναι που κάνει τη διαφορά και βοηθά πολύ το παιδί να κατανοήσει τα θετικά του στοιχεία.

Επίσης, πολύ σημαντικό στοιχείο είναι να έχουμε πάντα βλεμματική επαφή με το παιδί μας την ώρα που το ενισχύουμε και να μην υποδεικνύουμε και τα αρνητικά του στοιχεία παραλλήλως. Αυτά χωρούν σε άλλες συζητήσεις.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr  
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Πηγή